tisdag 5 juni 2012

Hur feodalsamhället föll, del 1


En gång i skolan, vill jag minnas att läraren beskrev varför hierarkiska samhällsstukturer rasar om de som finns på lägre nivåer börjar kommunicera, utbyta idéer och tankegångar. Som exempel berättade läraren om hur det gamla feodalsamhället rasade för att nivåer under gick samman och hade samma intressen. Han illustrerade det med kungen på toppen av en pyramid, därunder grevar, baroner och hertigar. Sedan var det lågadel, o.s.v. ända ner till bönderna som var lägst ned. Givetvis kunde intresset vara mer makt eller en högre position i pyramiden, men ingen kunde göra något ensam eller kanske med några kumpaner det svarade bredden i pyramiden för. Alla i pyramiden var givetvis skyldiga att rapportera alla konstigheter uppåt och på så sätt kunde den som stod över krossa allt och alla han inte gillade.

Längst ned stod alltså bönderna och det var ju de som fick utstå mest av skatter och pålagor både från kyrkan, kungen och alla ovanför i pyramiden. När gränsen var nådd för vad man kunde tåla och var villig att offra allt hade man en budkavle som manade till totalt uppror mot alla ovanför i pyramiden. Huruvida budkavlar har existerat eller inte vet jag inte men det är dock sannolikt.
Som ett rent feodalsamhälle har det fungerat i Sverige när det gäller information i massor med år. Politikerna har beslutat vilken information du, lille medborgare ska få dig till livs och grunda dina åsikter på. Det kanske låter skrämmande, men det är det åxå.

Låt oss nu ta klivet fram till mellankrigstiden. Den rena rasismen var ett rent faktum här i Sverige och man antog steriliseringslagen för att kunna (tvångs-) sterilisera de man inte vill få föröka sig. Man inrättade Rasbiologiska institutet i Uppsala för att kunna selektera ut vilka som var arier eller inte. De som bedömdes var av lägre raser såsom mörkhyade, tattare, m.m. göre sig ej besvär för att kunna föröka sig. Jag har stora misstankar om att även samerna i det närmaste utrotades i Sverige som en följd av detta.

Men nu kom även media in i bilden med radio och TV. Informationen kanaliserades från ovan med radio och sedan TV.  Alla hot mot denna ”top-down” stuktur dödades effektivt som t.ex. Radio Nord.  Medborgarna skulle bara ha den information som staten och politikerna ansåg var bra för dem, och man kan ju bara gissa hur mycket detta influerats dels av journalisternas partisympatier under 60-70-talen samt influenserna från länder som DDR.

Men det intressanta är att man givetvis hävdade att man tillhandahöll bara fakta, information och utbildning.  Det är en gyllene regel; propaganda är fult - information, opartiskhet, fakta, statistik och utbildning är bra. Ingen skulle på 70-talet våga ifrågasätta det som kom från media, och då i synnerhet vad som idag heter Public Service samt tidningarna.
Ta gärna och kör en google på ”Anslagstavlan” från 70-talet, en ren njutning i propaganda under flaggan fakta och information för dig lille medborgare. Men detta rena naiva koncept hänger kvar än idag i det larvigaste jag sett i form av "Tackfilm" som kan ses på denna länk.

Men nu orkar jag inte blogga mer – återkommer med fortsättningen på detta i morgon med återkopplingen till feodalsamhället.

Inga kommentarer: