torsdag 7 juni 2012

Samhällets skyddsombud


Vem är förvånad över att polisen inte klarar upp brott som man kan läsa i denna artikel? Inte jag i alla fall. Det var väl något år sedan justitieministern berättade stolt om hur många fler poliser det blivit, och denna kan hon nu fundera på.
Men frågeställningen är mer komplicerad än att bara lösa brott. Det handlar om vad man definierar som brott och sedan är det givetvis relevant att brott löses baserat på hur allvarliga de är. Det är i alla fall för mig helt irrelevant hur många fortkörare man lyckas fälla eftersom jag, men det är min åsikt, tycker inte ens att det borde rubriceras som brott. Däremot tycker jag att det är primärt att ta fast mördare, våldtäktsmän, terrorister och i något lägre prioritet de som planerar stölder och stjäl. Jag bloggade om detta för några dagar sedan på denna länk

Så för mig säger siffran 17% inte ett dyft. 17% baserat på felparkeringar, personer som kör med strax över 0.2 promille, fortkörningar eller inbrott stölder, mord, dråp, våldtäkt, narkotikasmuggling? Vad jag vill veta är vad man har för uppklarningsprocent för olika brottsrubriceringar. Vad är uppklarningsprocenten på bostadsinbrott och bilstölder t.ex. Det är typiska brott polisen borde prioritera, men uppklarningsprocenten är så låg att alla vet att det inte är mödan värt att polisanmäla, och som en följd av detta rapporteras de till polisen som en ren formalitet som krävs av försäkringsbolaget. Har man ingen försäkring som täcker en stöld finns ingen som helst anledning att anmäla en stöld, alla vet att sannolikheten att polisen rör ett finger är i det närmsta noll, och definitivt noll är sannolikheten att man får tillbaka något stulet. Alltså finns ett mycket stort mörkertal eftersom alla vet att det inte är någon mening med att rapportera stölder.



För många år sedan vill jag minnas polisen hade en kampanj; ”Polisen - samhällets skyddsombud”. Det är klart att i socialisters huvuden betyder det att de är skyddsombud för staten, landsting och kommunerna. Det är vad socialister tror är samhället. Vidare har polisens verksamhet omorganiserats, det har varit poängjakt, och byråkratin har lett till att det jag kallar brott har blivit nedprioriterat till den grad att jag är i vissa lägen benägen att handla efter eget huvud.
Men en sak vill jag klargöra;  den enskilde polismannen har inget ansvar för den uppkomna situationen, den låga uppklarningsprocenten, eller de vansinniga prioriteringar som görs och all byråkrati – ansvaret ligger helt på polisledningen och hos politiker. Det finns alltså ingen anledning att kasta skit på den enskilde polismannen som bara försöker göra sitt jobb enligt order. De vet ofta vilka brottslingarna är, men är bakbundna av sina överordnade och politikerna när de står vid vägkanten och samlar poäng på att kolla bilbältesanvändning, mönsterdjup, utandningsprov och att du, lille medborgare inte råkat köra 5km/h över vad som står på skyltarna. 


Add: Jaha, då var man bannad av DN åxå. Utan anledning på obestämd tid precis som i SvD. Länken jag angivit ovan funkar inte, trots Twingly ping.
Tumskruvarna på media dras väl åt från ovan - saker som ej är PK ska tystas, åsikter ska inte få komma fram.


Säg mig - på vilket sätt strider ovanstående inlägg mot lagen?

Inga kommentarer: