lördag 2 juni 2012

Kräv folkomröstning


Så vitt jag minns fanns det något som hette demokrati i Sverige. Det innebar att det var folket och deras vilja som ska styra. Det gäller inte i Sverige längre. Det är tydligen tjänstemän på statliga verk som styr. Det kommunala självstyret som är stipulerat i grundlagen körs över med partipiska som skedde i Vellinge, eller av tjänstemän på migrationsverket.

Vi har här ett typexempel på hur det kan fungera utan att någon reagerar. Svalövs kommun har efter valet antagit en ”Politisk plattform för 2010-2014” och i den kan man läsa under ”Strategisk inriktning” och ”Svalövs kommun skall:”
-       Tillse invånarnas behov av individuellt inflytande och beslutsmöjligheter.
-       Trygga medborgarnas livsmiljö, ekonomi och välbefinnande.

Visst låter det bra? ”Skall” är ett direkt tvingande ord och förpliktigar. Men när det kommer till kritan är det rena lögner.
Det råkar nu vara så att rikspolitikerna för en helt sanslös invandringspolitik, och konsekvensen är att budkaveln har gått i ett flertal länder om landet som ”flyter av mjölk och honung”, och flyktingsmugglare tjänar storkovan på att smuggla lycksökare till just Sverige. Det är bara att fatta att den som kan betala flyktingsmugglare uppemot 100.000kr, låter sig smugglas från en annan världsdel, hundratals mil och över dussintalet gränser för att sedan ha tappat bort sina identitetshandlingar inte är en flykting.
Men det tycker de naiva rikspolitikerna inom sjuklövern, och en stigande ström av ekonomiska lycksökare finner det lilla landet uppe i norr. Det statliga verk, migrationsverket, som ska se till att dessa s.k. flyktingar har blivit desperata eftersom kommunerna varken kan eller vill ta emot alla som kommer. Nu är alltså ett lagförslag på gång där migrationsverket ska allokera ut dessa s.k. flyktingar oavsett vad de lokala politikerna tycker eller vill och man har definitivt ingen aning om vad befolkningen vill eller tycker. Alltså har man totalt kört över ordet och meningen med en demokrati.

Men denna lag gäller inte än, men desperationen är stor inom migrationsverket, och som ett resultat av detta hastar man igenom beslut på att en liten ort, Röstånga, på 850 invånare ska ta emot 170 asylsökande. Att partipiskan har träffat moderater, socialdemokrater och folkpartister som har kommunala majoriteten i Svalöv råder det knappast något tvivel om.

Så nu är det ett gyllene läge att visa att demokratin fungerar och att de folkvalda verkligen är representanter för medborgarna; låt Svalövs kommun ha en omröstning om kommunen ska ta emot flyktingar, och låt de boende i Röstånga rösta om de ska ta emot de 170 asylsökande ”flyktingarna”.
Frågan är enkel, och man kan tillhandahålla information innan dessa val.
Vad migrationsverket har för behov, och vad rikspolitikerna tycker är helt irrelevant.
Folkomröstningar vore väl att ”tillse invånarnas behov av individuellt inflytande och beslutsmöjligheter”, och ren demokrati eller hur?
  
Tror någon att det kommer hållas någon folkomröstning? Nix. Kom då inte och påstå att vi har demokrati i detta land. Dessutom har man hastat igenom detta utan att ens informera invånarna. Man ska ha ett informationsmöte, och det skulle jag vilja ha direktsändning från. Men information är inte demokrati, utan snarare skendemokrati.

Personligen är jag för folkomröstningar eftersom dels de är den ultimata formen av demokrati, vidare är politikerna representanter för sina partier och inte för sina väljare, och slutligen kan medborgarna vid valurnorna inte veta vilka frågor och händelser som ska komma upp under den kommande mandatperioden.
Schweiz är ett bra exempel på en fungerande demokrati. Man har omröstningar med handuppräckning på torgen i byarna och städerna. Man röstar om olika frågor i kantonerna och ibland i hela landet. Nyamko Sabuni kallade detta för ”populistiskt syfte” och hävdade att folkomröstningar var ”farliga för demokratin” (länk).

Inga kommentarer: