torsdag 2 januari 2014

15 % and counting


På dessa länkar (länk 1 och länk 2), kan man se att SD nu tangerar 15 % av väljarsympatierna. Ungefär lika många procent är ”osäkra väljare”. Det märkliga är att de stora opinionsundersökningsinstitutionerna visar runt 5 % lägre siffror. Detta är mycket märkligt eftersom Marknadsinsikt stöder sig på ett mycket stort antal telefonintervjuer.

Hur kommer då det sig att SD får 15 %? Det är säkert en fråga sjuklöverns politiker ställer sig. Folkpartiet, centern och kristdemokraterna går holmgång runt 4 %, och med mycket stor sannolikhet åker ett eller flera av dessa partier ur riksdagen vid nästa val.

Man har ju mobiliserat hela propagandaapparaten att smutskasta SD, man jobbar med att uppfinna nysvenska ord som förskönar det som pågår, man döljer problem, man tillåter inte statistik, man anställer murvelhyenor (mitt bidrag till SAOL:s nästa utgåva), som gräver allt man kan hitta och kan feltolka och omskriva SD för att sedan slå upp stora rubriker. Man kallar alla som ifrågasätter invandringspolitiken för främlingsfientliga, man mutar sig ur problem med ”socioekonomiskt stöd”, alla kopplingar mellan invandrare och brottslighet är ren tabu, kostnaderna för den förda invandringspolitiken döljs med alla medel, snyggt dykt på direkta frågor i riksdagen men floskelsvammel, och listan kan göras längre.

Men man har ju handlat precis enligt propagandaskolboken från DDR, vad kan då ha gått fel? Alla borde hata SD baserat på de pengar man lagt ner och de kampanjer man driver. Trots detta skulle 15 % av Sveriges väljarkår rösta på SD om det vore val idag.
Mycket skrämmande, tycker säkert alla sjuklöverpartiledarna, och roterar säkert i sina sängar för att finna en lösning.
Som jag ser det finns det tre anledningar till att den förda politiken, oavsett av vilken sjuklöverkonstellation man ser möjlig bara leder till stödde siffror för SD.

För det första finns inte längre någon blockpolitik. Det finns bara marginella skillnader mellan Alliansen och den politik ett rödgrönt block skulle föra. Vidare vet man idag inte vilka konstellationer ett valresultat skulle leda till, i synnerhet som de ”nya moderaterna”, samarbetar med det mörkröda miljöpartiet. Vi har alltså en stor grå massa av partier som bara kommer med floskler och detta återspeglar sig även i att runt 15 % anger att de är ”osäkra”. Kärntillhörighet i något parti saknas och den osäkra politiska situationen medför att t.ex. inte ens gamla moderater kan känna sig hemma i moderaterna, i synnerhet efter uppgörelsen med miljöpartiet bara för att blockera SD.

För det andra finns internet. Detta är en mycket viktig maktfaktor där folk kan utbyta information och åsikter. Den gamla DDR-modellen man jobbar efter är inte anpassad för detta och då gällde att stoppa all information i sin linda. Tryckpressar och kopieringsapparater var farliga redskap som inte var bra för medborgarna.  När nu internet finns slås hela pyramiden sönder och folk kan utbyta åsikter på internet, både via e-mail och i diskussionsfora. Fötterna sparkas undan för den  top-down propaganda man lärt sig. Detta är ett rent hot mot DDR-principerna och att vara anonym på nätet är givetvis fel om än lagligt. För tillfället, kanske man ska tillägga. De siter som uttrycker kritiserande kritik mot den förda politiken kallas ”hatsiter”, och de som skriver på dem är ”främlingsfientliga”, i bästa fall.

För det tredje är inte medborgarna så korkade och ren naiv valboskap som man tror. Alla kan se de missförhållanden som råder med usel sjukvård, kostbar tandvård, inget försvar, skolans förfall, bostadsbrist, svenska ungdomar som flyr landet, äldrevård och pensioner som är en katastrof. Detta är rena fakta och som inte går att förneka hur tappert man än försöker dölja dem. Allt emedan vi har ett av världens högsta skattetryck. Visst, vi har väl sjunkit till sådär 5:e plats den senaste tiden, men kan det ha att göra med de progressiva skatteskalorna? Ju fler som har låg inkomst, ju lägre lär vi sjunka i jämförelse mot andra länder.


Så min slutsats är att sjuklöverns strategi är rökt, och man kommer att desperat leta efter konstellationer för att få vandra maktens korridorer efter valet. Man kan inte fortsätta bedriva den politik man för med total avsaknad på argument. Man stoppar huvudet i sanden som en struts. Kanske väntar man och spekulerar före valet och försöker snacka bort fakta, och då kommer det bli en ren cirkus efter valet. Kanske med nyval som följd. 

Inga kommentarer: