måndag 27 januari 2014

Visa färg Ullenhag


Tillåt mig citera Erik Ullenhag (länk), en av mina absoluta favoriter i svensk politik (ironi).

-Jag har aldrig träffat någon vuxen man som upplevt att omskärelsen som ett övergrepp. Ingreppet är inte särskilt omfattande och föräldrar har rätt att uppfostra sina barn enligt den tro och tradition som de tillhör. Om vi förbjuder det måste vi också ta upp frågan om det kristna barndopet, säger Erik Ullenhag till Svenska dagbladet.”


Mot detta uttalande står alltså Läkarförbundet som enhälligt står bakom ett stopp med detta uttalande i samma artikel:

– Vi är inga religiösa experter, men av medicinska skäl kan vi inte bejaka ett ingrepp där man tar bort vävnad på könsorganet där risken är så stor för allvarliga komplikationer, säger etik– och ansvarsrådets Thomas Flodin till Svenska dagbladet.

Visst är det så, läkarförbundet är inga religiösa experter, och jag frågar mig hur någon kan motivera livslång stympning, utan några som helst medicinska anledningar av spädbarn. Att Ullenhag inte träffat någon vuxen man som upplevt omskärelse som över grepp är inte alls konstigt. Eftersom ingreppet görs på spädbarn växer de upp med det. Sannolikt i muslimsk eller judisk tro och givetvis är det då naturligt.
Var ska vi dra gränsen? Det finns religioner som ägnar sig åt andeutdrivning och vill från Norge minnas att ett barn fått ren chili i ögonen för att bli av med någon ond andeMen det ändrar ingenting. I detta lag gäller svensk lag som än så länge står över alla religioner. Ingrepp på vem det än vara må, man kvinna, vuxen eller spädbarn utan personens medgivande är att betrakta som stympning och ska bestraffas mycket allvarligt eftersom det ger livslång skada eller påverkan. I detta fall är det även så, enligt läkarförbundet, att det finns en risk för allvarliga komplikationer. Att komma med jämförelsen med kristet dop är rent vansinnig och totalt irrelevant eftersom man på intet sätt skadar, och vidare står det var och en fritt att gå ur svenska kyrkan. Till saken hör även att dopet är en del av svensk kultur sedan minst 1000 år.

Men var ska vi nu dra gränsen Ullenhag? Om nu könsstympning pojkar är accepterbart, varför ska det då inte accepterbart att könsstympa småflickor?  För att Ullenhag inte hört någon vuxen kvinna som upplevt detta som ett övergrepp? Är detta en gångbar motivering?

Det finns en lagstiftning och den ska följas. I vissa tillämningar, man måste även lyssna till läkares råd och rekommendationer. Eller kanske använda sund logik, andra människor eller att vi inte lever i arabvärlden för några hundra år sedan. Finns ingen logisk grund eller anledning ska det förbjudas. Om det dessutom medför risker är anledningen till ett förbud desto större. Muslimer, judar, hinduer, buddister eller vilken religion det än må vara.

Ullenhag må notera att inte heller jag har hört någon svensk som upplevde dopet som ett övergrepp. Få har fått livslånga men av lite vatten på huvudet, och kan när det passar dem gå ur svenska kyrkan.

Men om någon troende på FSM (googla), vill tatuera in det flygande spaghettimonstret i pannan på sitt nyfödda barn, vad skulle Ullenhag säga då? Kan han förneka att FSM är en religion? Kan han förneka att det är en rit? Nix, han skulle sannolikt betala tatueringen med skattepengar med den logik han använder sig av. Religioner står över logik och svensk lag.

Efter lite funderande, är det kanske så att Ullenhag menar att det finns så många muslimer i landet att detta är accepterbart. Det är ju supervalår, och dessutom blir vi bara berikade av andra kulturer och religioner.

Så min rekommendation till dig Ullenhag för att visa din solidaritet, få insikt och verkligen få vettiga argument då du är i total avsaknad av sådana är; bege dig till valfritt sjukhus och fixa så du blir omskuren. Sedan kan du snacka. Men du är vuxen, och kan välja – till skillnad från ett spädbarn.Inga kommentarer: