onsdag 15 januari 2014

I Reinfeldts huvud?


Det här en märklig sak. Först hittade jag en sak på Fria Tider, som bara inte kan vara sann. Är den det har Sveriges statsminister inte en susning om vad demokrati är, och de rent vansinniga och för medborgarna nedvärderande uttalandena står på rad. Väljare kan enligt artikeln straffas av politikerna för att de inte fattar sitt eget bästa. Låt oss hoppas att Reinfeldt inte uttalat ens en liten del av det Fria Tider skriver.
Men ovanpå detta kommenterar SD på sin hemsida en del av detta. Man nämner alltså att man ”måste isolera dem från inflytande”, avseende SD, samt vidare ” Statsministern klargör också att öppen debatt inte är en framkomlig metod att motarbeta Sverigedemokraterna.

Ok, nu tar vi det från början, och ett enkelt begrepp som demokrati. Vi har alltså en representativ demokrati i landet. Egentligen är en sådan sämre än en direkt demokrati, eftersom man röstar på personer som i sin tur representerar medborgarna i beslutande församlingar. Men givetvis är det så att man inte kan ha folkomröstningar i allt som riksdagen eller kommunerna beslutar om det faller på sin egen orimlighet. Men så har vi ett fenomen som heter politiska partier. Oavsett vad man som riksdagspolitiker eller kommunpolitiker tycker i en fråga är man piskad att rösta med partikamraterna. Dessutom har den kommunala demokratin totalt underminerats eftersom rikspolitikerna talar om för kommunpolitikerna var som är rätt eller fel, vidare kör man över den lokala demokratin som är stipulerad i grundlagen med speciallagar som i det aktuella fallet ger en statlig myndighet, d.v.s. migrationsverket rätt att besluta över kommunernas politiker.

Men det är värre än så. Problemet ligger i suktande efter att få vandra i maktens korridorer. Man måste bara skapa sig en majoritet oavsett partitillhörighet. Så man kohandlar från moderaterna med miljöpartiet för att skapa en majoritet och blockera sverigedemokraterna. Så långt från vad en moderat väljare trodde sig rösta på som att liera sig med miljöpartiet kan man nog inte hamna, utom kanske vänsterpartiet. Men hade alliansen fått majoritet med vänsterpartiet hade man sannolikt lierat sig med dem åxå.

Men som min text anger ovan, säger statsministern alltså att en öppen debatt med SD kommer inte i fråga. Han avser även motarbeta SD.

Hallå statsministern! Du och alliansen ska försvara det ni gjort och vill göra i detta land. Ni har regeringsmakten. Det är ditt ansvar och din plikt att göra detta som ansvarig. Kan du inte göra det, eller avstår från en öppen debatt över hur du och regeringen den senaste mandatperioden spenderat skattebetalarnas pengar har vi inte längre tillstymmelse till ens haltande representativ demokrati.

SD ska enligt nuvarande demokratiska system ha ett inflytande på rikspolitiken som deras demokratiska mandat ger dem rätt till, så enkelt är det. Att ”isolera från inflytande” är synnerligen odemokratiskt. Kan man vidare inte försvara sin förda politik och vill motarbeta demokratiskt valda personer har man definitivt inte ens fattat vad en representativ demokrati innebör. Direkt demokrati är uppenbarligen något som är statsministern lika fjärran som ett svart hål på himlen. Då får ju nämligen folket säga vad det tycker – och folket fattar ju inte sitt eget bästa.

Vad säger man? Svensk demokrati; ett varnande exempel på demokratur.

2 kommentarer:

Martin sa...

Väl talat!

Ulmerkotten sa...

Tack! Vi måste reda ut ordet demokrati, och inte förblindas av att politikerna tror att det är någon jäkla spelplan om att få vandra i maktens korridorer. Har man gått till val på en politik ska man stå för den och inte göra upp med meningsmotståndare för att skapa en falsk majoritet som varken återspeglar vad man lovade i valet eller representerar folkviljan på något sätt.