lördag 12 mars 2016

Vem vill bli soldat eller polis?

Man frågar sig varför så få söker sig till försvaret eller polisen? Svaret är väl självklart; lönerna är urusla och går inte att leva på. De som gjort misstaget att söka sig till försvaret eller polisen letar efter nya jobb, inte konstigt alls. Vidare kan man läsa i denna artikel att Eliasson snackar om någon form av prestationsbaserat system. Ok, då måste man alltså värdera alla brott för att kunna göra detta, alltså ställa fortkörningsböter i förhållande till mord eller våldtäkter. Vidare måste man ju ställa utredning av brott mot att lösa dem. Ska det vara något värt att utreda brott som aldrig uppklaras eller hur tänker Eliasson? Leder inte ett brott till åtal har ju faktiskt inte polisen gjort det de är anställda för.

För några dagar sedan skrev jag om en uppgiven polis insett att deras uppgift enbart var att lägga ner utredningar och samla brott på hög. Man fattar att arbetet är helt tröstlöst, och mot bakgrunden av den monetära ersättningen fattar man att poliser söker till andra yrken, men även att svensk rättsskipning inte fungerar. Om polisen skulle ta en person på ”bar gärning” spelar det mindre roll och det finns så många förmildrande omständigheter, och mängdrabatt på straff att det inte ens lönar sig att ta fast brottslingar och än mindre att utreda brott. Så en polis har en lön på kanske 25.000…deras jobb är ett av de viktigaste som finns i ett samhälle men lönerna är ett rent skämt.
Så försvaret frågar sig varför ingen söker sig dit. Haha…på denna länk kan man se att får hela 4.500 kr/månad under en grundutbildning. Om vi nu förutsätter att en månad har 20 arbetsdagar som består av 8 timmar, hamnar vi alltså på en timlön av 28kr. Därefter, efter avslutad GMU, 16.125-19.740kr utan fria resor samt mat och logi som man kan läsa på denna länk. Alltså i samma nivå som städare som man kan läsa på denna länk. Dessutom kan man givetvis tvingas till utlandstjänstgöring med fortsatt usel ersättning. Min slutsats är att man måste vara en ren naiv idiot för att söka sig till försvaret.

En av mina söner funderade på saken för några år sedan, men jag avrådde honom bestämt. Jag tror faktiskt han skulle kunnat bli en bra och duktig soldat, men baserat på vad försvaret betalar är det bara idiotiskt att söka sig dit. Hade vi dubblerat pengarna, för de som med vapen i hand ska försvara vårt land samt kan tvingas till att tjänstgöra utomlands hade jag kanske givit ett annat råd.

I desperation snackar man om att återinföra värnplikt, men det finns inga vapen, vapensystem, förläggningar eller annat så det är rent desperat snack. Att drastiskt höja lönerna kan vi även glömma, det finns helt enkelt inga pengar, precis som när det gäller polislönerna.

Men vi har en av världens högsta skatter i detta land. Tillika usel sjukvård, låga pensioner, taskig äldreomsorg, får betala för vård och tandvård, usla skolor som dyker i varje undersökning. Är inte detta märkligt?

Inga kommentarer: