lördag 25 mars 2017

En helt ologisk skatt


För ett tag sedan drev regeringen igenom att man skulle de kommande åren ha en automatisk uppräkning av skatten på bensin. Det kommer alltså bli dyrare att köra bil i framtiden. För tillfället är oljepriset ganska lågt, men om det stiger blir det en lavineffekt eftersom skatterna är procentpåslag. Ovanpå dessa skatter är det givetvis vanlig moms, vilket innebär mervärdesskatt på skatter. Man kan fråga sig vilket mervärde det ger att få betala skatt. Man har alltså drivit bensinpriset till smärtgränsen med olika skatter och värre kommer det bli.


Men nu ger man sig på bilen som objekt generellt (
länk), d.v.s. det har ingen betydelse om man kör eller ej. Det finns ingen som helst logik i detta. Innehavet av en bil genererar inga koldioxidutsläpp, Men trots detta hittar man på en straffskatteskala för hur mycket den släpper ut när den körs, och debiterar baserat på detta. Men det betalar ju redan bilisterna för då en bil som drar mer bensin, genererar mer koldioxid och skatten blir alltså proportionellt högre. All förbränning av kolväten genererar två saker; vatten och koldioxid. Saknas syre för förbränningen bildas även koloxid.


Det är alltså helt vansinnigt att ha en skatt baserat på vad en bil genererar när den körs, men ha detta som en skatt per år. En bil som inte körs genererar ingen koldioxid, så enkelt är det. Det borde till och med en miljömupp fatta.


Ovanpå det har vi ju problemet med äldre bilar. Om man tar en gammal amerikansk bil med en stor motor, drar den massor med bensin. Hur ska man uppskatta koldioxidutsläppen? Ska man testa varje bil individuellt eller hur tänker man?


Men framför allt är detta ett slag emot landsbygden. Det är bara att fatta att de som inte bor i en stad och har tillgång till kollektivtrafik kommer att bli direkt lidande av denna dumhet. Förväntar man sig att landsbygdsbefolkningen ska illa kvickt sticka och byta bil till en pluttebil med en motor som är klenare än en gräsklippare? Eller kanske byta till elbil ute i ödemarken?

Man kan bara konstatera att det blir på detta sätt när man släpper in verklighetsfrämmande miljömuppar i regeringen; idiotiska lagar som är helt ologiska.

Inga kommentarer: