tisdag 21 mars 2017

Gängkriminalitet eller "naturguider".

Nu har alltså Morgan Johansson presenterat regeringens brottsförebyggande program (länk). Enligt SVT : ”För att förebygga brott tillsätts nu 40 miljoner kronor till samordnande insatser. Brottsförebyggande rådet får en central roll förarbetet på nationell nivå. På det lokala planet är det Länsstyrelsen som ska stå för samordningen.”.

Det första man frågar sig är vad Brå har med detta att göra? Brå tar fram statistik och kan inte på något sätt förhindra brott rent praktiskt, och vidare är det inte länge sedan regeringen röstade ned ett förslag om att ta fram ny statistik med avseende på brott och gärningsmännens härkomst då det uppenbarligen finns en direkt koppling. Man var alltså nyligen inte intresserad av att ta reda på bakomliggande faktorer till olika typer av brottslighet. Vidare frågar man sig vad Länsstyrelser har med denna problematik att göra? Det är uppenbart att det enda som gäller är rent polisiära åtgärder och hårdare straff.

Johansson säger: ”Traditionellt har vi samarbetat mycket mellan polis och kommun, vi måste nu bredda det arbetet och ta in ännu mer hjälp av civilorganisationerna och folkrörelserna, men också näringslivet.”. Ärligt talat, vad har civilorganisationer, folkrörelser eller näringslivet med dessa problem att göra? Det är helt enkelt så att regeringen (denna och tidigare), skapat problemet i första läget. Hade man på ett tidigt stadium stängt gränserna och fattat att kostnaderna och problemen kommer att bli enorma, vilket idag är facit, hade detta problem inte uppstått i första läget. Men nu ska alltså andra sopa igen spåren av detta naiva misslyckande.

Nu är jag ingen kriminolog, men det är Leif GW. Han tycker att buset ska punktmarkeras och det låter som en god idé i kombination med hårdare straff, slopad mängdrabatt för brott inklusive återfall och utvisningar.

Man kan alltså enkelt komma till slutsatsen att det är mer och kraftig polisär verksamhet som behövs. Men vad gör då regeringen? Man drar ner på polisens resurser, märkligt nog med samma belopp som Morgan Johansson går ut med, alltså 40 miljoner (
länk). På denna länk från förra årets slut kan vi se att så är fallet och i ett typiskt berikarområde som är en no-go zon.

Men Morgan Johansson talade ju under titeln ”Tillsammans mot brott”. En titel som jag tror gör varje våldtagen kvinna, eller varje medborgare som utsatts för brott som inte utretts eller lagts på hyllan i brist på resurser tämligen kräknödig. Endast 14 % av alla anmälda våldtäkter ens leder till åtal och antalet fällande domar är givetvis ännu lägre (
länk Brå). Mörkertalet kan man ju  bara gissa…

Men nu föreslår alltså regeringen satsning på detta trams, samtidigt som man drar ner på polisen. Men man har ju miljömupparna i regeringen. Så vad kan man läsa då? Jo, en momssänkning för naturguider som ska kosta 320 miljoner nästa år (
länk). Jag har inget emot naturguider, men undrar vad i h-vete man håller på med? ”– Vi lever i en urbaniserad tid där människor bor längre från naturen. Då är det en ganska naturlig utveckling att fler behöver hjälp av guider för att faktiskt komma ut, sade miljöminister Karolina Skog (MP)”, och är tydligen motiveringen. 

Inga kommentarer: