söndag 23 maj 2010

Kents stolpskott

Självklart är det så att en person utan formell kunskap inom ett område kanske kan göra ett bra jobb. Men det är mycket sannolikare att en person med relevant utbildning och erfarenhet kan göra jobbet bättre. Varför har man annars krav på viss utbildning till vissa tjänster? Varför måste man ha körkort för att köra bil? Varför finns över huvud taget utbildningar och examina? Vill du bli operarad för en hjärntumör av en bilmekaniker?

Det är klart att man kan flumma omkring och tro att man kan hålla på kvotera, på olika parametrar samt tillgodose intressen från olika i alliansers ingående partier och laborera med politikerbroilers. Men man ska komma ihåg att vi pratar om landets styrelse och inte om någon praoverksamhet. Så att komma med exempel som Kent gör är ganska talande.

Han frågar sig följande: ”Måste försvarsministern vara utbildad militär? I så fall föll Sten Tolgfors bort.”
Helt korrekt, och skulle inte vara en timme för tidigt. Förutom att han fortsatt nedrustningen av Försvaret, har en rad synnerligen komprometterade saker kommit fram. Hur är det t.ex. med de helikoptrar som behövs både i Sverige och av våra soldater i Afghanistan? Hur är det med soldaternas löner i Afghanistan, 36.000kr/månad för att vara borta från familj i en annan världsdel och riskera livet, som vi kan läsa om i denna artikel.
Norska soldater tjänar tydligen 64.000kr/månad.
Om sedan någon blir skadad, i tjänsten nekas man tydligen ersättning p.g.a. något byråkratiskt gidder.
Så att komma med Tolgfors som exempel är mycket talande. En tomte som varken gör sitt jobb, eller har någon som helst erfarenhet, vapenvägrare t.o.m.

Och vidare ”Måste skolministern vara lärare. Dags att avgå även för Jan Björklund.”
Kanske inte lärare, men erfarenhet av skolor, utbildning och liknande är givetvis en fördel. Vet inte om Björklund klantat till det, men det kan väl inte vara så svårt att komma med lite krav om betyg efter det flummeri och den slapphet som kännetecknat skolan i decennier.

Sedan sköt sig Kent i foten; ”Måste utrikesministern vara diplomat? Adjö Carl Bildt.”
Bildt lär väl vara den bäst meriterade i detta land vad beträffar just diplomatiska uppdrag, och mig veterligt gör han ett bra jobb.

Och vidare: ”Måste justitieministern vara jurist,…”
Nix, men ju mer solid kunskap om juridik ju bättre. Då kanske vi hade sluppit idiotuttalanden av henne av typen att det skulle skickas äckelfärgade varningskuvert till misstänkta pedofiler. Sådana uttalanden avslöjar en direkt inkompetens rent juridiskt. Sedan har ju samma person drivit igenom FRA, och IPRED. Det sistnämnda ger företag rätt att snoka i privatpersoners datatrafik, och agera åklagare.

”… måste finansministern vara nationalekonom…”
Tja, vi pratar alltså om ansvaret för landets finanser. Besitter man inga kunskaper eller erfarenhet i ekonomi har man definitivt inte på denna post att göra. Inget ont om Anders Borg dock, han verkar vara spelklar.

”…, måste näringslivsministern vara företagare och måste biståndsminister ha jobbat för SIDA? Detta bara för att ge ett par exempel.”
I det första fallet finner jag det lämpligt, eller om personen har varit chef för företag. I det andra fallet vet jag inte, men det verkar ju bara handla om att spendera och fördela pengar efter historisk vana och mönster så det skulle nog en prao-elev klara. Ingen reagerar ju när man skickar 166 miljoner till kommunistdiktaturen Vietnam eller 484 miljoner till Palestinierna emedan de skaffar vapen för att attackera Israel igen. (Se SIDAs egna uppgifter för 2009). Så mycket för en ”borgerlig” regering. Vete faen om inte en prao skulle ha klarat det bättre….

Men varför nämner han inte Billström? Migrationsministern som riktigt klantat till det. Han spenderat åtskilliga miljarder på att understödja ren flyktingsmuggling och hotat kommunerna med ändringar av grundlagen. Jag vet inget om hans formella kompetens, men Schlingmann har fått hålla honom om ryggen, och som ni vet har alla invandringsfrågor tystats effektivt. Här har vi alltså en politiker som inte bara har slösat bort skattemiljarder, han fortsätter göra det, och i allt stigande takt. De s.k. ensamkommande flyktingbarnen ökar, och även deras anhöriginvandring...märkligt, emedan andra EU-länder tröttnat på denna typ av smuggling och stängt sina gränser. Och jag vill minnas att Migrationsverket fått öka på prognosen för antalet ”flyktingar” som kommer till detta land två gånger redan detta år.

Allt emedan Billström står med huvudet i sanden och sträcker ut händerna efter mer skattepengar.

Inga kommentarer: