söndag 8 juli 2012

Faktakollen, del 2


Sanningen finns i betraktarens öga. Så enkelt är det faktiskt, och de som skriver Faktakollen kanske inte medvetet vill påverka medborgarna i en viss riktning. Det de skriver anser de vara sanningar, och är det för dem åxå.

Problemet är även vilket fundament man står på, inte bara i form av rena åsikter man har, utan även statistik man baserar sig på. Två statligt finansierade organ är SCB och BRÅ, som typexempel på några som levererar odiskutabel statistik och alla förlitar sig på. Men de senaste åren har i alla fall min tilltro till vad de levereras naggats väsentligt i kanten, och man ska ha klart för sig att inte ens statistiker biter den hand som föder dem. Ovanpå det kan man givetvis välja vad man gör statistik på, och det är minst sagt talande att det inte finns någon statistik från BRÅ när det gäller invandrare och kriminalitet. För ungefär 7 år sedan kom en sådan utredning och visade på en kraftig överrepresentation, och utredningen omfattade fem år, men sedan dess har det inte gjorts någon utredning. Ej heller har frågan diskuterats eller tagits upp som ett problem. Det verkar som man givit order till BRÅ att inte göra några fler utredningar. Alltså har vi den enkla frågeställningen om man endast beställer och vill ha statistiska resultat baserat på vad men vill visa, eller begränsar utredningar och statistik då man vet att det man ska komma fram till inte är politiskt passande eller korrekt

Här har vi ett exempel på hur man givetvis ger statsministern grönt ljus för att ”sysselsättningen bland unga har ökat” baserat på SCB:s siffror. Men vad man inte berättar är att svenska ungdomar under perioden flytt som råttor till Norge, emedan dessa ”ersatts” av lågutbildade invandrare från Somalia, Iran, Irak och Afghanistan, och eftersom de sistnämnda inte är svenska medborgare eller har PUT i stor utsträckning vet jag inte om de räknas in i statistiken. Likväl måste dessa personer försörjas, utbildas och läras svenska för att ens ha en chans att få ett arbete. Och som jag påtalat flera gånger tidigare; arbeten skapas inte av politiker, eller ur intet, arbeten är baserade på ett behov av att ett arbete utförs. Finns inget behov finns heller inget arbete.

Alltså, hela bilden är inte klar, och det spelar ingen roll om man pratar om absoluta tal eller sysselsättningsgrad. Eftersom nu en massa svenska ungdomar flytt utomlands för att få arbete, kan man utan problem väga det mot andelen Somalier, Irakier, Iranier, Afghaner av yngre ålder som beviljats PUT eller medborgarskap varav en del kanske t.o.m. förvärvsarbetar, så ser statistiken bra ut.

Så visst är det bra för SvD att köra ”faktakollen”, och givetvis har statsministern helt rätt;  sysselsättningen bland unga har ökat – grönt ljus i SvD.

Givetvis ger man grönt ljus för Erik Ullenhags myttorpedering, med en rad påhittade myter på samma sätt som gamla Q&A, på denna länk. Vem är förvånad?

  




Inga kommentarer: