torsdag 6 augusti 2015

Hultqvists dimridåer

Peter Hultqvist är försvarsminister och öppnar nu tydligen upp för att återinföra allmän värnplikt som man kan läsa i denna artikel. Det låter väl bra, men är ett spel för galleriet de närmaste kanske 10 åren. Problemet ligger i att man effektivt skrotat försvaret och även om man skulle fatta ett beslut snarast möjligt om att återinföra värnplikten dröjer det en massa år innan man får ett försvar värt namnet, kanske 20. Siffran är inte min utan jag Stellan Bojeruds som diskuterat saken med sina militära tidigare kollegor.

Problemet ligger i att man inte har ett uns av infrastuktur kvar till ett värnpliktsförsvar. Det finns ingen materiel, inga förläggningar, ingen struktur och ingen personal. Framför allt saknas det givetvis pengar för att bygga upp något, och som vi vet i dagens statsbudget ämnar man inte ens satsa på att gå plus, utan man ska 0-balansera budgeten. Så visst, Hultqvist kan snacka om att återinföra värnplikten men som det ser ut idag är det ett spel för galleriet.
Till detta ska vi lägga att man idag betalar usla löner till de som söker sig till försvaret, och få söker sig till officersyrket (
länk).
Efter den s.k. GMU, tjänar en svensk soldat sämre än en städare, och man kliar sig i huvudet och frågar sig varför fler inte vill bli soldater, trots alla tuffa broschyrer man tryckt upp.

Till detta ska man veta att moderna vapensystem är både dyra och komplicerade. Det var en gång i tiden så att man kunde stoppa ett gevär i händerna på en inkallad, ge lite exercis, och vips hade man en soldat. Den tiden är nu förbi och vägen är mycket lång om ens den politiska viljan funnits, men med (v) bredvid och (mp) i sängen, finns varken viljan eller pengar och definitivt ingen tid. Visst, man kan skicka några hundra till Gotland eller kasta några hundra miljoner som en symbolisk gest till försvaret för att tysta opposition och media, men grundproblemet lär kvarstå.
Ta bara ett så enkelt problem som förläggningar. I stort sett vartenda regemente är nedlagt och lokalerna används till annat tidigare övningsområden likaså. Om man nu återinför värnplikt, var ska man förlägga de värnpliktiga? Var ska de öva, och med vilka vapen?

Vi har alltså byxorna nere och försvarsministerns snack om att införa värnplikt igen faller mot stengolvet som ett ägg. Hultqvist gläder säg åt ägget i luften och att ha släppt det, men behöver inte städa upp geggan på golvet. En annan sak är "könsneutral värnplikt". Det är helt sekundärt (länk), som han vill utreda. Hallå Hultqvist, vi har inget försvar! Detta är trams.

För några år sedan sa ÖB att det svenska försvaret håller i bästa fall en vecka. Det fick han mycket skit för, men han borde faktiskt veta bättre än i synnerhet politikerna och de flesta, mig inkluderad.

Mitt recept (som novis), är att köpa in bra prickskyttegevär och dela ut dem illa kvickt till alla jägare i landet. De kan röra sig i skog och mark, jaga, har godkända vapenskåp och kan hantera vapen. Det skulle alltså vara en ren förberedelse för ett gerillakrig eftersom vi inte har en chans att möta en regelrätt invasion. Historien visar att just gerillakrig och prickskyttar har en reguljär armé mycket svårt att skydda sig från. Bara som temporär lösning emedan den ryska björnen beter sig allt mer hotfullt.

Inga kommentarer: