torsdag 13 april 2017

Ygeman med 7-årsplaner


 För en gångs skull kan jag hålla med skandalblaskan Expressen om att alla löften man avger är bara rent larv (länk). Expressen snackar mest om att man avger löften om satsningar som ligger så långt i framtiden att den eller de som avger dem inte kommer ta något som helst ansvar. Vidare står det dem fritt att under kvarvarande mandatperiod fördela de resurser man lovar. Alltså, om man som Ygeman lovar att det ska finnas 10.000 fler poliser till 2024, betyder det att man knappast behöver göra ett dyft under de 1.5 år som är kvar till nästa val. Därefter blir det en ny regering med nya ministrar, och ytterligare ett val 2022. Sannolikheten för att Ygeman, eller ens den regering som sitter 2024 ska ta ansvar för ett löfte som gavs 2017 är alltså rent obefintliga.

Man kan alltså dra slutsatsen att alla löften som ligger längre fram än den återstående mandatperioden är bara svammel och tomma ord.
Vidare är det inget som säger att det ska bli drygt 1.400 fler poliser per år (10.000 / 7), alltså är det lätt att svamla bort och mena att man av olika skäl inte kan göra en linjär ökning.

Men man kan ju vara helt övertygad om att man i framtiden kommer att kunna säga: - Om vi hade fått vara kvar i regeringsställning hade det blivit 10.000 fler poliser. Ärligt talat, vad är sannolikheten för att det blir en socialdemokratisk majoritetsregering i de två kommande mandatperioderna, och med Ygeman som inrikesminister?

Eller tror någon att regeringen inte kommer att göra omprioriteringar baserat på vad som behöver göras i framtiden? T.ex. om man står inför en svår ekonomisk kris; är det då ansvarsfullt att då stå fast vid de prioriteringar man gjort för ett antal år sedan? Redan ordet ”budget” är och förblir inte annat om en gissning om framtiden. Ändrar sig verkligheten är det alltså oansvarigt att inte anpassa budgeten därefter.
Det finns ett otal exempel, och man påtalar några i Expressen.
I forna östblocket hade man ju 5-årsplaner, som man i detta land förlöjligade och med all rätt. Hur trovärdigt är det att Ygeman med dagens politiska system går ut med 7-årsplaner?
Men givetvis är det så att det i dagsläget och framgent finns ett stort behov av fler poliser, och man kan ju ställa sig den berättigade frågan vilken regering som ställt till med detta behov?
Vilken eller vilka regeringar är det som skapat stigande gängkriminalitet, gettoområden med no-go zoner, brott som måste läggas på hyllan, ett stigande antal våldtäkter, ökande sexualbrottslighet, mer än 10.000 personer som olagligen befinner sig i landet o.s.v.?

Inga kommentarer: