måndag 23 december 2013

Murvelhyenan stödd av Journalisten.se?


 Ja tack Giertta, du efterlyser respekt (länk). Tyvärr verkar Helena Giertta inte ha förstått ett dyft av vad allt detta handlar om. Kontentan av vad vi läser är alltså att det är journalistiskt riktigt att hänga ut ”näthatare”.

För det första gör Giertta ingen distinktion mellan rena idioter som uttrycker rent rasistiska eller nazistiska åsikter på nätet kontra dem som uttrycker sina åsikter. Alla, och precis som PK vill göra gällande rör det sig om en mobb som bara förstör alla former av debatter och har vidriga åsikter och lagvidriga sådana. Givetvis är det så att det finns just debattörer på internet som uttrycker lagvidriga och rasistiska saker, men som förhoppningsvis även en chefredaktör för tidningen Journalisten känner till är detta olagligt, och den ansvarige för publikationen vilket alltså även är den som tillhandahåller en blogg eller internetforum kan (och ska straffas), om inte sådana inlägg försvinner snarast.

Så låt oss med detta slå fast att det inte handlar om rasism eller nazism, det handlar om yttrande- och tryckfrihet, som grundförutsättningar för demokrati. Den dagen folk inte har rätt att uttrycka sina åsikter har vi inte heller demokrati. Med inlägg som Gierttas tar man ett steg mot det totalitära samhället, där skandaljournalister baserat på deras avsikter och instruktioner förljuger och smutskastar medborgare med opassande åsikter. I denna verksamhet är det alltså accepterbart att använda sig av dold kamera i personernas hem för denna typ av verksamhet. Har Giertta hört talas om talas om hemfridsbrott?

Allt detta understöds i tabloiden med filmer som filmats med dold kamera, utan personens vetskap och vars inlägg på Avpixlat sedan förvrängs totalt. Allt läggs givetvis ut på tabloidens hemsida som fantastiska avslöjanden. Det blir sedan de avslöjanden media avslöjar i sin avslöjande journalistik och kommer sedan kanske belönas med spadar i prisceremonier för de som ägnar sig åt denna mycket tvivelaktiga verksamhet.


Men förvrängningen jag nämnde förtjänar lite extra text.  Den grävande gruppen ägnar sig alltså inte bara av uppgifter från vänsterextremister och bekymrar sig föga om de uppgifter man fått inhämtats lagligt, och man filmar med dold kamera i personers hem vilket uppenbarligen måste vara ett brott. Men ovanpå det ägnar man sig åt tolkningar i det man publicerar och tar bort sammanhang för att skapa den bild man vill i läsarnas ögon.  Om t.ex. en kommentator på Avpixlat skriver att islam och muslimer behandlar kvinnor som kattskit, omskrivs det till att den som gjorde kommentaren anser att muslimska kvinnor är kattskit. Man kan alltså citera ordet, men vänder helt på innebörden i vad personen avsåg.denna länk kan man läsa om hur Expressen ”grävgrupp” arbetar, och man kan läsa:  
”Vi låter så långt det är möjligt de intervjuade i förväg ta del av sina citat och i vilket sammanhang de ska publiceras.
Wallrafferi och dolda kameror är en journalistisk metod som vi använder när vi bedömer att det inte går att få fram uppgifterna vi är intresserade av med ordinarie journalistiska metoder.

Vi är generösa med att låta kritiserade personer försvara sig. Vi låter alltid dem framföra sina bästa argument för sin sak.Vi anlitar vid behov utomstående experter, forskare, jurister, ekonomer, för att faktagranska uppgifter i vårt researchmaterial. Bilder och rörliga bildsekvenser som ska publiceras på expressen.se granskas för att säkerställa att de följer samma strikta regelverk som publiceringarna i papperstidningen.

Och vidare i samma artikelMetoden ska dock användas restriktivt och varje wallrafferi ska i förväg godkännas av chefredaktören.De personer som vi filmar med dold kamera ska innan publiceringen informeras om detta, och beredas möjlighet att kommentera uppgifterna som ska publiceras.


Anser fru Giertta detta vara god journalistik? Nota bene, vi pratar inte om något olagligt utan bara medborgares åsikter som omskrivs av t.ex. Expressen för att skapa rubriker. Enligt min åsikt omskrivningar med ett visst syfte vilket då blir rena lögner.

Ursäkta, men fanns det en enda sanning i det Expressen skriver ovan med hur ”grävargruppen” agerar? Det gör det inte. Men tror du någon av de drabbade kan ställa upp på ett civilrättsligt mål mot Expressen?

Ta nu och kontrollera lite fakta Helena Giertta, och skriv inte svammel om rasism och främlingshat. Det är inte ämnet – det handlar om ett för vissa journalister främmande ord som yttrande och tryckfrihet. Näthatare eller näthat känner jag inte till - det är uttryck som hittats på för att generalistera och nedvärdera människors åsikter.

Jag vill ha respekt. Jag har åsikter och debatterar dem gärna i valfri talarstol. Men jag accepterar inte att bli avfärdad som näthatare och uthängd av skandaljournalister, vilket du verkar legalisera.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns ett hat på nätet. Och det riktar sig mot en enda grupp. Nämligen journalister. Och det kommer inte bli mindre hätskt av vad den här ****** publicerade eller vad ******* på expressen och de andra ************* just gjort. Det kommer bara bli värre och värre och värre. Jag har nog aldrig hatat människor tidigare. Men journalisterna i sverige hatar jag.