tisdag 5 juli 2016

Valboskap vart fjärde år

Man kan enkelt konstatera att den sanslösa migrationspolitiken ställt till enorma kostnader och problem. Den förra regeringen och den sittande är direkt vållande. En vagel i ögat som man försöker sminka bort är givetvis de sexuella brott som inträffat under de senaste festivalerna. Polisen fick bassning för att man pekade ut s.k. ”flyktingbarn” och fick backa med den informationen. Snart kommer det heta att det är den varma väderleken eller anmälningsbenägenheten har ökat. Jag efterlyser dock statistik när det gäller personer med ”utländsk bakgrund” som liksom bara har försvunnit beträffande denna brottstyp.
Vidare kan man konstatera att ingen har lagförts trots att runt 30 sexuella övergrepp rapporterats under den senaste tidens evenemang, varav ett antal våldtäkter. Locket på igen, polisen?

Men Baylan och Löfvén ägnade hela sin Almedalstid till att svamla om hur man skulle lösa alla problem man ställt till med beträffande utanförskap och de ghettoområden man skapat. Pengar i massor utlovades och åtgärder vilka man hoppas ska få effekt. Samma visa upprepas och vi har hört den med olika orkesterledare i minst 10 år. Dessutom hade man fräckheten att snacka om den ”svenska modellen”, samt att vi tillsammans ska klara problemen. Detta har vi hört för ett tag sedan av Merkel.


Den svenska modellen är historia. Den är baserad på en övertro på att politikerna alltid fattar rätt beslut och vad som är bäst för medborgarna, samt att man kan kontrollera medborgarnas åsikter med Public Service i monopolsituation. Idag är det snarast ett skrämmande exempel på maktmissbruk, partistrategi, koalitioner, och svamlande politiker. Andra länder ser tvivelsutan Sverige idag som ett rent skräckexempel på hur en s.k. demokrati inte ska fungera – ett land där medborgarna bara tror att de kan påverka genom val vart fjärde år genom att rösta på partier. Men eftersom partierna (och i synnerhet de mindre) prostituerar sig och sin ideologi för att få vandra i maktens korridorer är det inte längre folkets makt eller val.


Men jag hittade en intressant artikel av Göran Rosenberg (
länk). Hans grundbult är att han menar att folkomröstningar må vara demokratiska, men eftersom folket inte tar ansvar för sina egna beslut falerar hela ansvarsbiten. Ärligt talat, finns det en ruta på valsedlarna där regering, landstingsstyrande eller kommunfullmäktige beviljas ansvarsfrihet för passerad mandatperiod? Om denna ruta inte finns är det bara svammel att påstå att politikerna tar ansvar för sin förda politik. De kan som det demokratiska systemet fungerar paddla runt på ren immunitet. Klantar de till det ordentligt har de saftiga pensioner från riksdagen, tjänster som ambassadörer, chefer för statliga verk eller landsting.


Visst, man kan inte låta medborgarna bestämma om allt genom folkomröstningar, man måste ha politiker. Men att påstå att de har ett ansvar är direkt felaktigt.


I de fall det finns beslut som man inte behöver vara expert för att förstå (vilket inte heller politikerna är), det finns ett antal olika alternativ, samt avseende kommunal-, landstings-, och riksdagsnivå, borde det vara en ren skyldighet att ha folkomröstningar. Medborgarna är faktiskt ingen dum valboskap som bara har rätten att rösta på olika partier var fjärde år.

Det fungerar alldeles utmärkt i ett litet välmående land som heter Schweiz

Inga kommentarer: