torsdag 21 juli 2016

Veloursnutar nästa?

I Uppsala finns två berikarområden, och den senaste helgen har det varit allvariga kravaller med stenkastning, Molotovcocktails, bränder och mycket annat.
Detta skriver en polis om incidenterna i UNT (
länk) när kravallutrustade poliser är redo att gå in: ”I stället åker dialogpoliser upp till Gottsunda och pratar med några av de äldre, unga män, en del med kriminell bakgrund, med stort inflytande över ungdomarna i området. Man försöker förmå dessa att prata med ungdomarna om att de inte ska elda osv. Motkravet från ungdomarna blir som så många gånger tidigare, inga poliser ska vara i Gottsunda. Det är nu det börjar bli galet. Samhället i form av polisen lägger över initiativet till ordning och trygghet på ett antal kriminella unga män. Och accepterar kravet på att inga poliser skall vara i området. Hade jag varit kriminell så hade inte heller jag velat ha polisen i mitt kvarter.”.

Nu pratar vi alltså om en statlig myndighet som ska göra sitt jobb och är skyldiga att, i den mån man kan ta fast brottslingar och lagföra dessa. Hur i h-vete kan någon vara så korkad att man ställer som krav att polisen inte ska få göra sitt arbete?

Men man ska även ha klart för sig att vi pratar om pågående brottslighet, inte förebyggande som poliskontroller vid vägarna eller annat. Ungdomarna har bevisligen gjort sig skyldiga till allvarliga brott som ska bestraffas. Det är mig veterligt inte lagligt att elda upp bilar, soptunnor eller att kasta Molotovcocktails. Polisens svar är alltså att plocka in ”dialogpoliser”, som på något magiskt sätt ska försöka prata ungdomarna till rätta, eller be dem sluta.

Dagen efter i samma tidning kan man läsa om lösningen på hela problemet. Man ska skicka ut nattvandrare från frivilligorganisationer, under rubriken ”
Så ska oroligheterna upphöra”.
Det hela känns som en ren 70-talstripp. Brottslingar var egentligen bara missförstådda, hade taskig bakgrund, gick att återanpassa och skulle ha hjälp eller vård i stället för straff. Ungdomar som drev runt och ställde till saker behövde fler och bättre ungdomsgårdar. Men på den tiden var det knappast bilbränder, stenkastning eller brandbomber – det är det idag, och med den oerhörda fräckheten att man vill ha bort polisen för att ostört kunna göra vad man vill.

Flummet från politikerna och andra vet inga gränser, La Softas ordförande Hussein Abuwarrad, någon vänsterpartist, och en pastor från Livets Ord. Länken ovan.

Jag har ett betydligt mer effektivt recept på hur man ska komma till tals med ungdomar och gängkriminella som tycker att de ska få behärska berikarområden; kravallpolis med gummikulor och vattenkanoner. I den mån det inte räcker eller är otillräckligt kallas fallskärms-, fjäll- och kustjägare in med gummikulor. Lokala utegångsförbud ska gälla, och de som ertappas med brott ska lagföras (ev. utvisas) utan pardon eller flummig ”tycka synd om” svammel.

Eller är det någon som tror att vi som komplement till dialogpoliserna ska införa veloursnutar, iförda Onepiece av velour som Farbror Barbro och slå dummingarna i huvudet med skumgummibatonger och säga ”Ajabaja, det är fult att kasta Molotovcocktails, stenar och att elda upp bilar.”?

Min sista och enklaste fråga är: Hur många har polisen tagit för dessa kravaller? Nähä....

Inga kommentarer: