torsdag 17 mars 2011

...och en propagandaartikel till...


”Folkpartiet i Knivsta kräver att Knivsta kommun tar sitt ansvar vad det gäller ensamkommande flyktingbarn.”. Så lyder den stora rubriken i UNT:s nätversion på denna länk.
Eftersom detta är en artikel i ett kontroversiellt ämne har UNT givetvis valt att kommentarer inte ska tillåtas. Artikeln är enkelriktad propaganda som inte ska få diskuteras eller motsägas.

Nu ska vi börja med att analysera artikeln, och vad som sägs. Folkpartisterna kräver alltså att Knivsta kommun ska teckna avtal med migrationsverket om mottagning av s.k. ensamkommande flyktingbarn. För det första vet alla att detta inte är barn. Det hur många indikationer som helst på att de absolut flesta är betydligt äldre, men eftersom flyktingsmugglarna instruerat den att gömma eller kasta bort alla identitetshandlingar och sedan uppge att de är under 18år kallas de för barn. Sedan ska de dra en rövarhistoria för Migrationsverket som flyktingsmugglarna sannolikt lärt dem utantill.
Till saken hör även att det kostar runt 100.000kr att bli smugglad till Sverige. Vilket ”barn” kan betala det, i synnerhet som detta belopp motsvarar 3-10 årslöner i de länder de kommer ifrån? ”Ensamkommande” är de inte heller. De kommer i grupper och bara dyker upp någonstans i Sverige. Och visst är det förbaskat märkligt, om de vore desperata flyktingar att de hittar just till detta lilla land uppe i norr. Många har dessutom förstörda fingeravtryck, bortslipade eller bortbrända, vilket åxå är ganska märkligt. Om de senare genom Migrationsverket får permanenta uppehållstillstånd, hittar de flesta märklig nog sina ”försvunna” familjer som av en ren händelse inom några veckor. Mycket märkligt, eller hur?
Alltså pratar vi egentligen om gruppsmugglade muslimska ankarmän, inte om några ensamkommande flyktingbarn. En del av dem är sannolikt brottslingar som vill få en ny identitet.

Mot den bakgrunden ska man alltså ställa kravet från Folkpartisterna. Problemet är att rikspolitikerna inte satt stopp för detta vansinne, så det väller givetvis in ”ensamkommande flyktingbarn” i detta land, sådär runt 3000 kan vi nog räkna med under 2011, och Migrationsverket har som vanligt begärt mer pengar av regeringen, denna gång 600 miljoner.
Men saken är den att Migrationsverket och rikspolitiken är en sak, kommunalpolitiken något helt annat. Alltså är det så att om en kommun lokalt bestämmer att de inte ska ta emot en enda flykting, är det vad som gäller enligt grundlagen. Kommunalpolitikerna i kommunerna har alltså inget som helst ansvar för rikspolitiken och hur många ”flyktingar” landet beslutar sig för att ta emot. Enligt grundlagen har fortfarande kommunerna självstyre i dessa frågor, men det verkar inte folkpartisterna ha fattat.
Så kommunernas ansvar för antalet flyktingar som kommer till detta land finns inte alls, eller att ta hand om dem, som de två folkpartisterna anger, det är ett statligt ansvar.

Sedan i artikeln ska givetvis kommunstyrelsen ordförande försöka urskulda sig. Varför ska han göra det? Han är demokratiskt vald till att sköta kommunen, det är hans fulla mandat enligt lagen. Tycker han och Knivstas politiker att de inte ska ta emot en enda flykting är det helt enkelt så, oavsett var några verklighetsfrämmande folkpartister tycker. De har inte rätt att ”kräva” ett dyft. Det är bara för dessa två politiker att läsa grundlagens första paragraf i vilken det klart och tydligt står att varje kommun har självstyre.

Inga kommentarer: