måndag 8 augusti 2011

Rättsskipningen ett rent skämt

Här har vi ett typiskt exempel i SvD och på denna länk i DN, på hur det fungerar i Sverige: mängdrabatt på brott.
Fängelse i två år och fyra månader för att ha kört ihjäl någon med 2.5 promille i blodet?
Åklagaren hade yrkat på 4-5 års fängelse.
Han dömdes för ” grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, grovt rattfylleri och narkotikabrott.”
Han har ett alkoholberoende, är tidigare dömd, och vill ha hjälp med att komma ur sitt alkoholberoende.  Synd för honom – allt självförvållat och hans problem.

Vad är detta för fjantigt rättssystem? Ett rent spottande i ansiktet på de drabbade och ett hot mot hela samhället. Brottslingar blir inte straffade! Han är väl ute efter ett år eller så för ”gott uppförande”, och ute och kör ihjäl nästa barn, och då är det synd om honom igen. Han har säkert inte pengar att betala något skadestånd, och då skriver Brottsoffermyndigheten ner skadeståndet till en struntsumma som kanske betalas ut om föräldrarna orkar tjafsa tillräckligt. Annars får de väl ingenting.

Min medicin mot detta är mycket enkel. För det första ska straffen dubblas vid återfall, för det andra ska straffen för varje enskilt brott läggas ihop. Han har genom sitt brott dödat ett barn, och det är hans problem att han satte sig bakom ratten full. Det är ingen förmildrande omständighet ej heller om han har ett alkoholberoende-det är hans problem.

Man jagar Svensson som råkar köra några ynka km/h i timmen för fort eller har tagit en pilsner för mycket, emedan de man verkligen borde döma till hårda straff, och som verkligen ställt till skada kommer undan med rent larviga straff, som i detta fall.
Skulle något som detta hända mig, står det mig inte fjärran att ta lagen i egna händer. På detta sätt får inte rättsskipning fungera.

Notera att kommentarer eller blogglänkningar inte tillåts i SvD. Saker som upprör medborgarna och blir förbannade på ska stå oemotsagda.
Så luta dig tillbaka i soffan och säg "jasså", Svensson...hoppas det inte drabbar ditt eller mitt barn dock.


Add: Såg att dök upp en länk i SvD till en tomte som in princip tyckte "stackars barn och föräldrar". Ok, där ligger ribban, lite mjäkkommentarer tillåts kanske. Det jag skrivit ovan kommer INTE att länkas till från SvD, var så säker. Det är inte PK.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Du är länkad från DN

Anonym sa...

"Man jagar Svensson som råkar köra några ynka km/h i timmen för fort eller har tagit en pilsner för mycket, emedan de man verkligen borde döma till hårda straff, och som verkligen ställt till skada kommer undan med rent larviga straff, som i detta fall."
Så det är ok att ta en pilsner för mycket bara man inte kör ihjäl någon?

Anonym sa...

2 år och 4 månader för barnamord... Grattis Sverige till det sjuka och inskränkta rättsystem vi har! Sinnessjukt är ordet och jag lider verkligen med barnets familj som kommer får bära detta under hela sina liv medan denna alkoholiserade idiot är ute och fyllekör på gatorna 2014 igen...Fy fan...

Anonym sa...

För min del hade gärningsmannen fått sitta av resterande del av sitt liv i fängelse. Att han var berusad är inte en förmildrande omständighet utan gör det ännu allvarligare. Har sagt det förut, synen på alkohol i samhället är oroväckande och det bevisas återigen av följande i din text:
"Man jagar Svensson som råkar köra några ynka km/h i timmen för fort eller har tagit en pilsner för mycket".

Ulmerkotten sa...

@ Anonym 1,
Jäpp, jag såg det. Jag är bara bannad av SvD.

@ Anonym 2,
Tja, i detta land råder det ren hysteri runt hastigheter och att ta en pilsner och köra bil. Vad har egentligen hänt när du stannar en bilist för en pilsner för mycket eller han har kört några km/h över den skyltade hastigheten. Hur många har skadats? Kanske det kunde ha hänt något men bevisligen gjorde det inte det.
Kör man ihjäl någon berusad är det ingen förmildrande omständighet.
Dessutom är gränsen 0.2 promille rent larvig. Det finns ingenting som visar på högre olycksfrekvens under 0.5.

@ Anonym 3. Instämmer.

@ Anonym 4. Jag håller med. Det är något 70-tals tycka synd om flum, kombinerat med mängdrabatt på straff som gäller i detta land. Lägg ihop straffen bara så borde han inte komma ut de närmsta 30 åren. Han har uppenbarligen gjort sig skyldig till alla brott, så varför ska han inte straffas för dem?

Anonym sa...

Jag tycker folk borde samla nån twitter/facebook-grupp och göra en bokstavlig politisk revolution, skicka dem åt helvete som har ställt till det såhär... jag vet inte om jag har lust att leva i denna värld när jag läser sånt som artikeln i DN...

Anonym sa...

Den stora frågan är väl ändå vad en ett och ett halvt år gammal unge gjorde ensam på en huvudgata.
För övrigt finns det inget brott som heter barnamord (barnadråp finns men applicerar knappast på bilkörning) och oavsett vilket så dömdes han till grovt vållande till annans död, inte mord, dråp eller annan överlagd handling.

Xerxes sa...

Dessutom är gränsen 0.2 promille rent larvig. Det finns ingenting som visar på högre olycksfrekvens under 0.5.

Har du källa på detta eller snackar du bara skit ?

Ulmerkotten sa...

@ Xerxes

Det är bara att Googla på BAC så hittar du bilder och statistik.
Det var så här att detta land var drabbat av "nollvision" och ville även införa det när det gällde alkohol i blodet. Sedan drog några upp att filmjölk innehåller alkohol, och då kom man till gränsen 0.2promille som ett "folkpartiresultat", och det beslutades i Riksdagen.

På det kurvor som finns visas ingen överrespresentation av olyckor under 0.5 promille rent statistiskt, men precis vid denna gräns stiger kurvan drasiskt uppåt och man kan alltså slutsatsen att alkoholhalten varit en faktor som bidragit till olyckan.
Detta visste man länge, och därför i Sverige hade vi en gräns för rattonykterhet som var just vid 0.5, och man hade även en gräns för rattfylleri på 1.5 promille. Detta var fullt logiska gränser. Statistiken visar att bilkörningen påverkas om man har mer än 0.5 och man är definitivt full vid 1.5, inget att snacka om.
Men sedan finns det andra och mer komplicerade faktorer...