tisdag 9 augusti 2011

Skrap på ytan...


Det här är en intressant artikel. Problemställningen är mycket komplex och vad det handlar om är något mycket större än bara rätten att kommentera artiklar.

Låt oss först konstatera att nyhetstidningar i pappersformat kommer att försvinna. Det finns en hel rad med anledningar till detta och det är bara en tidsfråga innan tidningar bara kommer finnas tillgängliga på internet.
Ok, nu vill ju tidningarna tjäna pengar, och internet är givetvis bra med annonsintäkter, länkningar o.s.v. på tidningarnas hemsidor. Vidare möjliggör ju internet en kommunikationsmöjlighet som tidningarna tydligen inte har fattat fullt ut, och dessutom inte har kapacitet för. Man är mentalt inne i den gamla pappersvärlden där man tror att man kan publicera saker helt oemotsagt. Men samtidigt är tidningar opinionsbildare, med en viss politisk stämpel, och man tror att man kan ha en envägskommunikation. Man publicerar en artikel och glömmer sedan saken, hur korkad och felaktig artikeln än är.
Vidare har vi en annan och mycket mer skrämmande aspekt, och det är att media är kontrollerade och styrda av politikerna. En mycket skrämmande aspekt men tyvärr en realitet, i mina ögon.

Så tidningarna vill ha fördelarna med internet, men inte nackdelarna. Detta leder i sin tur till att man i första läget har kommenteringsregler, vilket egentligen är en ren självklarhet. Vidare måste givetvis alla kommentarer falla inom lagens ramar, inget problem här heller, detta är givetvis även en självklarhet eftersom tidningarna är ansvariga för det som publiceras som kommentarer.

Men…eftersom tidningarna nu öppnade möjligheten att kommentera, blev kommentarerna för det första långt fler än vad man kunde och kan hantera. Vidare hamnade man i rävsaxen att man var tvingad att följa politikernas direktiv om vad som fick publiceras, och alltså kombinerade man lagen, publiceringsreglerna och de politiska direktiven, och anlitade ett externt företag att sköta hanteringen. Detta företag heter Interaktiv Säkerhet AB och finns i Varberg.

För dig som kommenterare, innebär det att du inte känner till vad som egentligen triggar en radering av en kommentar. Det kan vara enligt reglerna och lagen, men ändå bli raderad eftersom den inte är politiskt korrekt. Anledningen får du inte veta, det lönar sig inte att fråga. Ty de direktiv tidningarna lämnat till Interaktiv Säkerhet är givetvis hemliga. Ännu hemligare är direktiven från politikerna. Men i min bok är det helt klart att de finns, och Lilla Saltsjöbadsavtalet (som inte finns) är det bara att söka på, på nätet.
Läs detta och fundera på hur Public Service rapporterat de senaste 20 åren.

Det var nästan man blev totalt avslöjad precis före valet 2010. Man raderade tusentals kommentarer som något sätt kunde gynna SD. I utländska media uppmärksammades detta och hur propagandan och styrningen av medborgarna bedrivs men man lättade på locket i sista sekund och kom bort från kroken. Och ingen journalist vågade dra i denna tråd, vilket i sig inte är märkligt.

Så idag gäller en censur som inte finns, enligt reglerna från politikerna, tolkad av tidningarna, och utförd av Interaktiv säkerhet som givetvis inte nämner ett ljud om vilka direktiv man har från sina kunder.
Men detta är ju bara påhittat, eller hur? En skrämmande bild av ett öppet demokratiskt land med yttrande och tryckfrihet men som i själva verket har en effektiv censur.

Och som jag brukar avsluta med och som tyvärr är en ren sanning – denna blogg är bannad av SvD. De har inte det publicistiska ansvaret, men inga Twingly-länkningar hit visas. DN (via Interaktiv Säkerhet AB) brukar nöja sig med att radera länkningar till denna blogg om de finner innehåller ej PK.

Så Mona Masri kan ju komma med att det handlar om lite larviga personangrepp, eller rena idioter på nätet. Har man inte mer skinn på näsan som journalist ska man nog byta yrke. Frågeställningen och vad som egentligen sker, och den komplicerade utvecklingen kanske man inte ska skriva artiklar om som småsaker, och plocka ner på dumnivå.
Internet är idag det enda ultimata demokratiska forumet som finns. För politikerna som är vana att kontrollera medborgarna är det ont. Men man kan inte förneka demokratiaspekten - synd för dem. Sanningar börjar uppdagas om hur politikerna bedriver, och har bedrivit kontrollen av medborgarna på rent DDR-manér. Det funkar inte idag, och vi väntar på förslag om att alla på nätet måste identifiera sig och hårdare styrning - för din egen skull lille medborgare. Du kan ju få se saker du inte borde.

Titta gärna på en gammal "Anslagstavlan" (sök på Google). Riktigt kul, korrekt fakta och viktig information när det begav sig. Inte propaganda.

Inga kommentarer: