lördag 3 september 2011

Näthatet, del 2


Ju mer jag tänker på det, kan jag konstatera att det ”näthat” jag stött på, på nätet är vänsterrelaterat. Först provade jag att ta debatt med ”Röda Malmö”, som bara raderade mitt inlägg. När jag frågade om varför fick jag svaret att det är legio att radera kommentarer som ifrågasätter eller kommer med åsikter man inte gillar. Men då blandade jag mig i leken hos en moderat, Kent Persson och politiker från Örebro, som räknar träffar på sin sida som snuttefilt. Till skillnad från kommunisterna, raderade han inte, men när jag (och några andra), krävde svar på de frågor vi ställde, proklamerade han mig och de andra som oönskade på sin blogg, vilket givetvis respekterades.

Jag tror många med mig har gjort liknande erfarenheter. Det nysvenska ordet ”näthat” har sedan dess gjort sin entré. Det betyder alltså de som kommer med åsikter som inte passar, och bloggägaren inte kan eller vill svara på. Javisst, kanske finns det några få idioter som kastar ur sig rena förolämpningar, och är kanske inte nyktra. Men de är ganska lätt avfärdade. Man ber dem bara komma med lite konstruktiv kritik, vilket de inte gör som regel, ifrågasätter deras ordval, och sedan är saken utagerad. Som bloggnisse lär man sig snabbt, och de som läser bloggen ser även de vad det är för person som agerat.
Vid några tillfällen har jag stött på dessa, och denna kategori. Det är sådant man får ta som bloggare. För mig spelar det ingen som helst roll om de är anonyma eller inte. Personen är för mig ointressant, det är de åsikter som framförs som däremot är det.

Så är man på internet, måste man fatta att det finns inga som helst begränsningar. Det finns idioter, det finns pedofiler, rasister, nazister, kommunister eller folkpartister det finns allt. Men gör man inlägg, har man en blogg eller gör inlägg eller kommentarer får man räkna med att det finns en risk för oönskade kommentarer av vilken typ det än vara må. Det är spelets regler. Gillar man inte dessa behöver man inte figurera på internet.
Näthat?  Javisst, ett nysvenskt ord som sannolikt kommer att användas för att begränsa folks yttrandefrihet. Det finns ju idioter som hotar och kommer med smädelser på internet, och eftersom det är fel ska man kapa yttrandefriheten. Media ska ha monopol på rätt och fel på nätet, eller hur. Vad tidningarna tycker, och deras åsikter, varandes hela folkets åsiktsmegafoner ska gälla, eller hur? De täcker ju allt, och tidningarnas åsikter äro oantastbara, eftersom de selekterar de åsikter som de vill ha eller hur?

Käre medborgare – på internet finns lögner. På internet finns sanning. På internet finns personangrepp, barnporr, olagligheter, ja egentligen allt. Läs vad du vill, använd ditt huvud, det finns ingen censur förutom den media utövar på de sidor de ansvarar för.

Men vem är då jag att komma med dessa påståenden? Tja…en som har fattat spelets regler. …och skrev datorprogram på hålremsor till en av de första datorerna i Sverige på en Teletype en gång i tiden. Förresten, och som imponatorpryl; passerade just 10000 "gillar" på disqus.

2 kommentarer:

Urban sa...

Ja Röda kommunisterna där blev man raderad direkt,det räckte med att ifrågasätta saker och ting,det säger det mesta om deras intelligens när man inte tål någon som vill ifrågasätta,men det är ju klart att har man Stalin och Lenin som pappa då förstår man resten.

Ulmerkotten sa...

Jäpp, kommunisterna vill ha sin egen fil på internet. Partibossarna hade ju även sin egen fil i städerna i Moskva - de var ju mycket viktigare än medborgarna.
Eftersom de jobbar på detta sätt kommer ingen bekymra sig och de kan lika gärna börja skicka beundrar post till varandra. Ingen kommer att bry sig. de har inte fattat vad nätet handlar om utan tror att det är ett forum för propaganda som de vill ha monopol på.