onsdag 21 september 2011

Sverige i ett nötskal


Massor av poliser har den senaste tiden varit ute i trafiken och kollat användningen av bilbälten. Någon “trafiksäkerhetsvecka” som det heter antagligen med en massa statistik om kan publiceras i lokapressen och sedan kan NTF ha massor med möten om saken för att dra upp nya töntiga storebror reklamkampanjer. Givetvis för skattepengar.

Nu ska fråga oss vem som kan bli skadad av att inte ha bilbälte. Svaret är självskrivet, bara den som inte använder bältet. Jaja, det kan ju vara så att en som sitter i baksätet flyger fram och skadar någon framför, men vi kan bortse från det. Regeln är till för att du lille medborgare inte ska skada dig, eftersom samhället är så månt om din hälsa och du förstår inte ditt eget bästa. Eftersom det inte finns privata försäkringar i någon större utsträckning, och definitivt inte när lagen om bilbälte infördes är det lagen som gäller.

Vidare har vi ju att utvecklingen gått framåt sedan lagen skrevs, och alla moderna bilar har krockkuddar. Detta struntar man helt i. Släng logiken på hyllan bara, och betala böterna. Står det i lagen står det i lagen och trafiktalibanerna firar jättelika triumfer i total avsaknad på logik.
Tänk dig följande konversation mellan en stackars utkommenderad polis och en medborgare:

- Du har inte bilbältet på dig. Det blir böter. Erkänner du?
- Vad finns att erkänna? Vilket brott har jag begått?
- Du har inte bilbältet på dig.
- Men varför ska jag ha det, jag är ju ensam i bilen och denna bil har krockkuddar?
- Men du erkänner alltså att du inte har bilbältet på dig?
- Erkänner och erkänner. Det finns ingen som helst anledning att ha bilbälte som förare i denna bil eftersom den har krockkudde på förarplats.
- Du erkänner alltså att du inte har bilbälte?
- Jag har ju något som är bättre eller lika bra som bilbälte, vad har du för problem med det?
- Jag ska kolla om bilisterna har bilbälte. Har de inte det får de böter. Du har inte bilbälte, alltså kan du dra saken inför domstol eller erkänna. Det är lag på bilbälte och det har du inte på dig. Erkänner du eller inte?
- Vad finns att erkänna? Detta är en 30-sträcka, och även med en 50 år gammal bil och helt utan bilbälte hade jag varken kunnat skada mig eller någon annan. Jag har en modern bil med krockkudde, samt kör under hastighetsbegränsningen kanske 25 eller så.  Berätta nu för mig på vilket sätt jag skulle kunna skada mig själv eller någon annan?
- Nu är det lag på bilbälte. Du HAR inget bilbälte därför erkänner du eller bestrider anklagelsen. Det kommer att bli förbannat dyrt om du bestrider för du har ingen chans att få rätt i en rättegång om detta.
- OK, jag erkänner att jag inte hade bilbälte. Jag har varken tid eller lust att tjafsa om en sådan här skitsak.
- Skriv på här.


Samtidigt som denna konversation inträffade var det någon som gjorde inbrott hemma hos bilisten. Utredningsprocenten på villainbrott som polisen har, är ungefär lika stor som procenten oskulder på BB. De polisanmäls bara för att försäkringsbolagen ska informeras, om att polisanmälan gjorts. Sedan arkiveras de, och ingen lär röra ett finger. Andra regelrätta stölder och annat vet medborgarna att det inte är någon idé att polisanmäla eftersom uppklarningsprocenten är i det närmaste noll. Men det ser mycket bra ut i statistiken och brotten minskar och NTF startar nya kampanjer. ”Mörkertal” är ett tal finns men ingen känner till. Däremot kan man läsa att NTF vet exakt hur många liv om kunde räddats om alla använde bilbälte, körde spiknyktra, och höll hastighetsbegränsningarna. Fantastiskt, Sverige i ett nötskal med en fantastisk övertro på myndigheter och politiker, för allas vårt väl.

Men nu är det ju inte den enskilde polisens fel. Det är deras chefers, chefers, chefers fel och de politiker som inte har någon som helst verklighetsanknytning. För många år sedan hade polisen en kampanj som hette ”Polisen – samhällets skyddsombud.”. Det är kanske dags att byta ut den mot en ny. ”Polisen – politikernas springpojkar.”

2 kommentarer:

Urban sa...

Det var en traktor som läckte hydraulolja denna vecka i gatan där jag bor,polisen kom för att göra en utredning,2.5 mil ut på vischan,Jag hade inbrott i Garaget när jag bodde i stan för tre år sedan, grejer för 250tkr stals,tror ni polisen kom? Nä just det,säger lite om Polisväsendet.

Ulmerkotten sa...

@ Urban
Det finns säkert hundratusentals sådana här fall.

Men det är inte polisernas fel, de följer bara order och sina instruktioner. Finns ingen anledning att skälla på dem.
Massor med bilar stjäls. Massor med bostads och villainbrott. Massor med andra regelrätta brott som stölder, där folk kommer till skada eller drabbas.
Det skiter man i, man kollar att Svensson inte kör 5km/h över hastighetsgränsen (som satts av en annan idiot), att han har bilbälte och är spiknykter. Det är förbannat viktigt.