tisdag 14 maj 2013

Drabbad av ankdammen


8.8% var i mars arbetslösa eller 447.700 (länk). Ungdomsarbetslösheten var samma månad 28.1% eller drygt 180.000 personer (länk). Jag vet inte hur det fungerar i praktiken, men arbetsförmedlingarna tvingar samtidigt ut ett antal personer till praktiksom man kallar det. Försäkringskassan betalar ut ersättningen till personen som man kan läsa i detta propagandablad. I själva verket är det alltså så att man döljer arbetslöshet genom att kalla de man tvingar till detta praktikanter. För företagen är detta givetvis en bra sak, man kan få gratis och kan sätta in dessa personer på skitjobb de ofta verkar vara överkvalificerade för. Detta eftersom hotet om utebliven ersättning hänger över den arbetslöse, vilket man alltså utnyttjar för att kalla personen praktikant. Detta är texten från arbetsförmedlingens propagandaskrift Om du tackar nej till ett erbjudande om praktik kan du förlora ersättningen. Du kan också förlora din ersättning om du avbryter en praktik som pågår utan att ha godtagbara skäl." 


Ett annat alternativ är givetvis att sätta personer i olika typer av omskolning eller utbildningar – bara man kan dölja dem från att vara arbetslösa. Det vet ju folk vad det innebär.

Men jag hittade denna sida:
På den kan man läsa att man räknar med att sysselsätta 202.000 personer 2013 i arbetsmarknadspolitiska program. Om vi nu adderar de i arbetsmarknadspolitiska program (202.000), med de som de facto är arbetslösa (447.700), och sedan dividerar detta med de 5.113.636 (447.700/0.088), man tydligen räknar med att arbetsmarknaden utgör, blir procentsiffran för den riktiga arbetslösheten 12.7%.

Hur man mot denna bakgrund, och med bostadsbrist importera arbetskraftsinvandrare är en ren gåta. Vidare i synnerhet de som kommer hit och kallar sig flyktingar, varken kan språket eller är högutbildade. De är inga flyktingar utan ekonomiska lycksökare som vill få en bättre levnadsstandard. Vissa kategorier (den största flyktinggrupperna), räknar man med runt 10 år i medeltal innan de kommer  i förvärvsarbete.
Som lök på taxen, och eftersom regeringen gjort en överenskommelse med (MP) om anhöriginvandring, kan vi ju bara gissa hur det kommer att påverka siffrorna. Man döljer alltså ren arbetslöshet genom att finansiera arbetskraft åt företagen, med statliga medel. I kommunerna, varav många redan går på knäna (som ställt upp”, och tecknat avtal med migrationsverket), skjuter socialbidragskostnaderna i taket. Sverige är redan ett låglöneland i Europa, dock med världens näst högsta skatter. Värre kommer det bli med den politik som förs, gällande arbetsmarknads-, bostads-, och migrationspolitik.

Ånyo; politikerna verkar leva i en värld där de kan skapa arbeten, trots att det inte finns något som helst behov. Finns inget behov (vilket är fallet), heter det "arbetsmarknadspolitiska program), och döljer arbetslöshet.

Det finns egentligen bara ett ljus i mörkret och det är Sentios senaste väljarbarometer; 13.6% för SD (länk).

3 kommentarer:

Edward Ulfertz sa...

"runt 10 år i medeltal innan de kommer i förvärvsarbete"
Det är inte medeltal det handlar om, det är median.
D.v.s. efter 10 år har hälften kommit i arbete.
Hur lång tid det tar för resten av dem sägs inte.
Troligen kommer de aldrig i arbete.

Ulmerkotten sa...

Jag vet inte om man ska köra med medeltal eller median i detta fall. Ej heller om det finns en normalfördelning. Median brukar vara mer rättvisande om man har olika kategorier, och vill skala bort extremvärden som inte är representativa.

Egentligen skiter det samma. Siffrorna är minst sagt skrämmande hur man än räknar.

Anonym sa...

Mediantid: Efter 10 år har hälften någon gång haft ett arbete men behöver inte ha ett arbete nu. Vägen till lägre mediantid kan då vara att ge alla ett tidsbegränsat nystartsjobb efter t ex 2 år och som ett under minskar mediantiden radikalt men arbetslösheten är lika hög.
Här reds begreppen ut
http://super-economy.blogspot.se/2013/01/tar-det-sju-ar-innan-invandrare.html