torsdag 16 maj 2013

Köp inte halalslaktat kött


Det kan väl knappast råda någon som helst tvivel om att halalslakt är rent djurplågeri. Den som inte tror att så är fallet kan titta på detta tubklipp. Det finns massor på nätet det är bara att söka på ”halal”.

Jag kan inte få detta till något annat än avsiktligt plågande av djur, och jag köper inte något som är halalslaktat av två principer. Den första är uppenbar, d.v.s. att det rör sig om djurplågeri. Den andra är att jag anser att man inte ska gynna företag (allt från producenter till livsmedelsaffärer) som anpassar sig till islam och kunder som har krav på denna typ av slaktmetod. Man kan i stort sett i varje affär läsa att saker är ekologiska, ”bra miljöval”, ”miljömärkt” eller annat som är kopplat till miljön. Men att plåga djur till döds i flera minuter har man inget som helst problem med och politikerna blundar för problemet. Ett typexempel är Axfood som är leverantör till en massa livsmedelskedjor, man hävdar att det finns efterfrågan och kunder som kräver halalslaktat kött, och man kan på baksidan av förpackningarna se en lite svart, rund stämpel med någon arabisk text och arabisk gubbe, vilket betyder att produkten är halalslaktad. Titta nästa gång du handlar t.ex. kycklingfilé på förpackningens baksida.


Men nu kan ni ju gissa vem som är miljöchef på Axfood?…nähä, inte det. Det är Åsa Domeij, den före detta miljöpartisten. Att svenska bilar släpper ut någon promille av all koldioxid i världen var tidigare en stor fråga när hon var ”språkrör”, men att djur nu plågas till döds under hennes ansvar blundar hon för. Money talks.
Anledningar man ger till att acceptera halalslakt är två; dels att man inspekterar slakterierna samt att man har många kunder som kräver det. Nu vet jag hur det funkar med inspektioner; och man ser givetvis till att man inte har något som överensstämmer med det överenskomna just när inspektören besöker, och man får några små anmärkningar som ska rättas till. Inspektören måste ju hitta något, det är regel. Men man frågar sig nu varför man inte kan söva djuren innan man skär halsen av dem och låter dem förblöda långsamt, d.v.s. plågas till döds? Saken är den att djuren ska vara vid fullt medvetande när de möter Allah, och därför kan man inte söva dem, och vidare finns givetvis risken att bedövnings/narkosmedlet finns kvar i djurets kött efter slakten.

Den andra anledningen är givetvis att det finns nu så många muslimer att de utgör en stor kundgrupp, och de ”kräver” mar slaktad enligt koranens dekret. Givetvis trots att detta strider mot lagen.

Än så länge finns det fler svenskar som bekymrar sig om dessa frågor än det finns muslimer i landet, bara de får reda på vad som pågår. Det spelar ingen som helst roll var detta djurplågeri ägt rum, inom eller utanför landets gränser. Djurplågeri som djurplågeri.

Men du kan ju göra som jag; hittar jag en ”halalstämpel” på baksidan av en förpackning köper jag den inte. Jag stöder inte helt onödigt djurplågeri, oavsett om en likvärdig produkt (som inte är halal), är dyrare.

Vart tog alla militanta djurvänner vägen förresten? Ni vet de som släppte ut minkar och var militanta veganer? Sitter de och tuggar halalslaktat kött idag?


Inga kommentarer: