lördag 22 februari 2014

Hycklarnas hycklare

Det finns nog ingen större hycklare än Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Han och hans murvelhyenor använder sig först av en vänsterextrem grupp som heter Researchgruppen för att olagligen komma över kopplingar mellan mailadresser och identiteter på Disqus, allt uppenbarligen med en klar politisk agenda, d.v.s. att smutskasta SD.
Därefter skickar man ut sin ”grävargrupp” för att avslöja vad man anser vara sanningar. Detta gör man genom att komma med utskrifter av inlägg och omedelbart kräva de man valt ut på svar. Fick man inga svar hittade man på tolkningar och gjorde omskrivningar som det passade, och för att utmåla personerna som rasister. Givetvis smygfilmade man personerna utan deras vetskap, i deras hem eller på deras tomter. När man sedan publicerade detta ”avslöjande” fick de drabbade personerna ingen som helst rätt till genmäle och givetvis ingen som helst möjlighet att förhandsgranska materialet. Man publicerade även smygfilmningarna på sin hemsida på internet.
Efter detta stod det enda alternativet klart för varje enskild drabbad; i civilmål stämma Expressen/Thomas Mattsson. Man samlar nu in pengar på Fria Tider för att kunna åtala Expressen för det inträffade och redaktionschefen för murvelhyenorna.
Det tycker alltså Mattsson är bra journalistik och som han är ansvarig för.
Med den typen av journalistik, är det inte alls konstigt att drabbade känner sig maktlösa och blir rent utsagt förbannade. Givetvis får man inte ta till olagliga metoder, men baserat på att Expressen förvränger fakta och direkt ljuger i avseende att smutskasta, som i det nämnda fallet med en uppenbar politisk agenda, är inte jag förvånad att det finns personer som överreagerar.
Men vad kan man då läsa i DN (länk)? Jo, Mattsson yttrar detta, och det är ett direkt citat ”– För Expressen är det oacceptabelt att en högerextrem person, som företräder en organisation som vi granskat, söker upp vår redaktion och hotar att återkomma med kniv. Men det är också intressant att se att åklagaren valt att åtala för brott mot medborgerlig frihet, vilket konkret handlar om att man försökt påverka yttrandefriheten på ett otillbörligt sätt, sade Mattsson.”
Att behöva läsa att Mattsson snackar om medborgerlig frihet och yttrandefrihet, samt att GT stämmer en person känns direkt äcklande. Som att faen själv försvarar sitt handlande och refererar till bibeltexter. Tryck- och yttrandefrihet är till för att försvara det demokratiska samhället. Mattsson och hans murvelhyenor använder sig av detta för att sälja lösnummer, och avsiktligen förvränga fakta baserat på material man olagligen kommit över (och sannolikt betalat för). De drabbade har ingen som helt praktisk möjlighet att stämma en stor tidning och därför är hans handlande direkt odemokratiskt, olagligt och strider mot pressetiska regler. Yttrande och tryckfrihet handlar om människor rätt att uttrycka sina åsikter – det handlar inte om Mattssons rätt att förvränga, ljuga, publicera för att han ska tjäna pengar.
Men det skulle inte förvåna mig ett dyft om hans murvelhyenor nomineras till någon ”guldspade”. I detta fall handlar det dock snarare om dyngspridare. Håll för näsan eller du får kräkanfall av stanken.

Inga kommentarer: