tisdag 25 februari 2014

Vaddå "hetsbrott"?

Michael Hess i Karlskrona anklagas nu för hetsbrott, efter att ha skrivit; ”det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära.” (länk).
Nu kan vi börja med den intressanta definitionen för hetsbrott. Det är alltså inte hets mot folkgrupp och det är inget rasistiskt. Vad Hess ger sig på är en religion, och det må vara hans åsikt, men han har rätt att ha den. En religion är ingen folkgrupp, och inte bara något som kan ifrågasättas – den, och alla andra religioner ska ifrågasättas. Dumheter baserade på gamla skrifter, och som antingen strider mot all logik, fakta eller lagen ska förkastas, och när så är påkallat, förbjudas. Så låt oss studera Sura 47:4 ur koranen:
”När I möten dem som äro otrogna, så halshuggen dem, tills I anställt ett blodbad bland dem! Slån dem då i bojor!… De, som dödats för Guds sak, deras gärningar skall han aldrig låta gå om intet. Han skall vägleda dem och sköta om deras sak på bästa sätt. Och låta dem ingå i paradiset, sådant han lärt dem känna det…Men död åt dem, som äro otrogna! Deras gärningar gör han om intet. Och detta därför att de försmå vad Gud nersänt, och så låter han deras gärningar förspillas”.
Det kan knappast bli mycket tydligare. Det är alltså en ren uppmaning att döda alla som inte är muslimer, och den som utfört eller försökt utföra detta men själv dödats kommer till paradiset. Alltså, kan vi se t.ex. Boko Haram och deras gärningar som rent religiösa, man gav sig tydligen på en kristen skola och mördade sådär 40-50 barn i Nigeria, (länk 1, länk 2), en del brann inne i skolan man satte eld på. Men det var alltså en rent religiös handling som legaliserades av koranen. Att ifrågasätta denna handling är alltså ”hatbrott” mot islam, eller var ska vi dra gränsen?
Mitt svar är busenkelt – inga dumheter kan någonsin legaliseras av en religion. Att ifrågasätta en religion ingår i varje sunt demokratiskt samhälle. Inga dumheter ska ha någon CD-stämpel och kunna gömma sig under ett religiöst paraply. Det kan aldrig vara hets mot en religion, och termen ”hatbrott” är helt felaktig. I den mån någon vill försvara en religion, dess påbud, gärningar eller annat, visst det är bara att börja debattera. På nätet, i demokratiska forum eller där demokrati gäller. Eller ska vi blint acceptera alla dumheter som är religiöst betingade, kanske rent av anpassa oss till dem eller betala för dem? Tyvärr börjar det sistnämnda bli regel. Man lägger allt logiskt tänkande och lagstiftning på hyllan och ska bara liksom acceptera att det är en religion. Hur är det med muslimers kvinnosyn, halaslakt, judisk kosherslakt, krav på moskéer, minareter med böneutrop, synen på hbt, separata badtider, dans, andeutdrivningar, omskärelser o.s.v.? Är det ”hatbrott” att ifrågasätta något av dessa saker? Visst, det finns kanske en halv miljon muslimer i landet, och några andra men det är helt irrelevant. Det är däremot inte logik, fakta och kunskap, och i den mån vi har en konflikt mellan muslimska påbud och de sistnämnda råder det i min bok inget som helst tvivel om vad som ska gälla. Att hänvisa till att en krigsherre vid namn Mohammed skrev något på 600-talet, är lika relevant som att hänvisa till asatron.
Men tillbaka till problemställningen. Hess påstår alltså att våldtäkter och misshandel av kvinnor är djup inrotat i islams kultur för de kvinnor som inte anpassar sig. Det är ett påstående, inget annat. Det anklagar ingen som person, någon ras eller folkgrupp. Det är bara ifrågasättande av en religion och sannolikt med allt berättigande.
Kommer någon ihåg 70-talet? Svenska präster avskedades för att de inte ansåg att kvinnor skulle vara präster, och det var emot deras tro. De avskedades på grått papper. Idag ska vi acceptera rena idiotier, kvinnoförtryck, muslimer syn på hbt, rätten att inte äta fläskkött, halalslakt, för att det antingen står i koranen, imamer eller muslimska män påstår det. Det är religion. Att ifrågasätta detta är tydligen hetsbrott, vad det nu innebär. Får man åtlas för "hets" mot Boko Haram, som mördar barn och bränner dem inne i en skolbyggnad, eller är det inte "hets"?

Inga kommentarer: