måndag 10 februari 2014

Svensk valboskap

Schweizarna har just röstat om invandring från EU (länk DN, SvD). Nu ska vi lägga märke till två saker pressen i detta land försöker dölja. För det första handlar det inte om flyktingar, och för det andra handlar det inte om personer som kommer till Schweiz från andra länder inom EU, men inte har ett arbete att komma till. Det handlar helt enkelt om de som får ett arbete i Schweiz, men bor i ett annat EU-land, men vill flytta till Schweiz, det är vad man vill begränsa.
Saken är den att priserna i Schweiz är betydligt högre än i länderna omkring så även lönerna. Alltså, är det ekonomiskt mycket lönsamt att bo t.ex. i Frankrike och jobba i Basel eftersom man betalar låg skatt i Frankrike på lönen emedan lönen är schweizisk, d.v.s. hög. Under åren jag bodde i Staufen, och ofta frekventerade EuroAirport vet jag att det var en strid ström av fransmän på mornarna ner mot Basel, och samma ström tillbaka på kvällarna. Man vill alltså inte begränsa både möjligheten att göra detta samt för EU-medborgare, men dock att flytta till Schweiz. Det rör sig alltså om de som bor i närliggande EU-länder men vill flytta till Schweiz.
Det handlar alltså inte om några flyktingar eller deras anhöriga, de avvisas omedelbart och vid påträffande, och benämns illegala immigranter. I Sverige duger vilken idiothistoria som helst för uppehållstillstånd, men om denna inte skulle duga, kan man vara ”papperslös” med bättre villkor än svenska medborgare. Svenska medborgarskap delas ut som konfetti.
Så ställ dig nu frågan varför Schweiz är det land i hela Europa med högst levnadsstandard? Min åsikt är att man har demokrati med folkomröstningar, och har fattat att invandring inte är ”ensamkommande flyktingbarn” eller deras halva släkt. Kan du tänka dig en folkomröstning i Sverige om invandringspolitiken?
Nejvisst, vi svenskar är enligt våra visa politiker, dummare än schweizarna och folkomröstningar ska inte användas i ”populistiskt syfte” för att citera Nyamko Sabuni, senast schweizarna hade folkomröstning om moskéer och minareter. Vi förstår inte vårt eget bästa, utan ska vara välmatad valboskap vart fjärde år med just den propaganda och de frågor våra politiker beslutat om är viktiga för oss.
DN:s rubriksättning "Högerextrema jublar över resultatet i Schweiz", är lite talande. Man anser alltså att drygt 50% av Schweiz befolkning (eller i alla fall av de som röstat), är högerextrema. Snacka om förakt och att inte respektera människors åsikter.

2 kommentarer:

Anna sa...

Är inte syftet att hindra personer som fått permanent uppehållstillstånd i ett EU-land att slå sig ner i Schweiz? Är det verkligen riktat mot fransmän, tyskar osv?

Ulmerkotten sa...

Jag tror media har fått det om bakfoten. Det finns massor med EU-medborgare som jobbar i Schweiz, men bor i Tyskland, Frankrike, Italien eller Österrike. Det handlar som jag fattar det bara om rätten för EU-medborgare att bosätta sig i Schweiz, inget annat.