tisdag 4 februari 2014

Man biter inte den den hand som föder

Jag roade mig med att kolla en nyhet. I alla fall anser jag att det är en typisk nyhet när man sprayar en väktare för en värdetransport med pepparspray, hotar med yxa, snor värdetransportpåsen och sticker. Det borde alltså rubriceras som grovt rån och misshandel.

Som vanligt får man läsa mellan raderna när det gäller tidningarna, och jag tänkte kolla in just denna nyhet eftersom rånet skedde i Tensta, ett känt berikarområde. Det är därför läge att se hur mycket PK-spärrar tidningarna har. Vi ska alltså i första läget fatta att propaganda är inte bara att berätta saker med en viss vinkling, det är även att inte berätta saker som inte gagnar det man vill propagera för. Vidare gäller det att ägna sig åt ”fokusflyttning”, vilket innebär att man talar om för läsarna vad som är viktigt genom sin rapportering. Det sistnämnda är SvD experter på och man kan fylla sin nätupplaga med diverse rent trams emedan man inte berättar saker som egentligen har mycket större nyhetsvärde, men då inte ligger i linje med vad man vill propagera för.

Alltså; värdetransportrån i Tensta. Denna nyhet visar inte SvD på sin hemsida, kanske har man ”flashat” den en kort stund för att sedan ta bort den. Man hittar den dock om man söker på siten, men den plockats ner i prioritet till ingenting. Texten består av fem ynka meningar förutom rubriken, två av dessa säger att polisen inte gripit någon samt att polisen vill ha tips. Inga som helst beskrivningar av gärningsmännen givetvis.
Sedan har vi DN, man skriver lite mer och att de tre männen var klädda i svarta jackor och Adidasbyxor. Man berättar även om bil som någon tänt eld på, men den är med bara för att den var rätt tidsmässigt och skulle kunna ha med saken att göra.
Sedan har vi skandalblaskorna, så varför inte börja med den värsta; Expressen. Man inriktar sig på att polisen jagar dem (länk). Vilket scoop…tror faen att polisen jagar förövarna av ett värdetransportrån, konstigt vore väl annars. Men ingen som helst beskrivning av gärningsmännen givetvis. Bra plats på förstasidan dock.
Skandalblaska två, Aftonbladet, skriver (lank) så mycket man vet och även en sak som definitivt inte är PK; ” De tre männen beskrivs som mörkhyade i 20-årsåldern, varav en av dem var klädd i svart jacka och grå Adidasbyxor.” Aj, aj, aj, detta ska man inte skriva, de var mörkhyade. Det är inte PK att skriva, och även om polisen uppger samma information på denna länk, ska sådant inte berättas. Kanske ett alster av grön journalist.
 Jag har observerat detta fenomen ett antal gånger, och vidare är det så att SvD har en total censur när det gäller länkningar och inlägg. Vi som varit aktiva på nätet ett antal år vet att bara det som är PK släpps in i SvD (inkluderande länkningar man inte har publicistiskt ansvar för).
Saken är alltså den, och som jag påtalade; propaganda är lika mycket vad man berättar som vad man inte berättar. Givetvis är det så att media måste berätta nyheter, annars faller tilltron till deras objektivitet, men använder man sig samtidigt dels av tekniken att tona ner en nyhet, samtidigt som man blåser upp en massa nonsensnyheteter som inte har någon politisk relevans.

Man kan alltså notera en trappa från SvD ner till Aftonbladet. Det är egentligen inte konstigt alls, för det första är det Alliansen som sitter vid rodret, ledda av moderaterna. Att belysa problem med den förda politiken SvD, och problem som orsakats av denna är alltså inte bra, vidare och som i detta fall är all koppling mellan den obefintliga integrationspolitiken och invandringen vatten på SD:s kvarn, och det är givetvis inte heller bra. Märkligt dock att man talade om att det var Tensta, det vet ju alla är ett socioutsatt berikarområde, där man ska tycka synd om alla. Bättre hade varit att skriva ”nordvästra Stockholm”, ”...i närheten av Järvafältet”, eller något liknande, men det kanske hade varit lite för genomskinligt. Till saken hör faktiskt att SvD har ett stort presstöd, som 2013 var 53.7 miljoner (
länk). Inte småpotatis, och det behövs inte mycket logik för att fatta att man inte vill hamna i onåd hos de som fördelar dessa pengar.

Men att Aftonbladet går längst är inte märkligt heller, man är ju A-pressade och allt negativt man hänga på styrande politiker gynnar de rödgröna i valet, men däremot finns ju ingen anledning att berätta att de var mörkhyade. Man klarar sig dock på att polisen skrivit detta på
sin länk, att de just var mörkhyade.
Så låt mig nu gissa på sannolikheten att man tar fast gärningsmännen; 5%. Sannolikheten sedan för fällande domar; 50%. Att sedan t.ex. SvD skulle skriva ut namnen (trots fällande domar),  eller komma med opixlade bilder 1%. Alltså har vi 0.05 x 0.5 x 0.01, eller rättare sagt 0.025%. Ni vet man biter inte den hand som föder.
 
Men du lille medborgare ska ju tro att tidningarna rapporterar nyheter av intresse för dig, visst och jag vet inte dina åsikter. Men som sagt; propaganda är lika mycket vad min inte berättar som det man propagerar för.

Inga kommentarer: