söndag 21 februari 2016

En som inte hade 100.000kr


Efter att ha följt migrationspolitiken ett antal år, och under gårdagen blandat mig i en nätdebatt, slås jag av hur naiva svenskar är generellt. Jag råkade ut för massor med inlägg om att hjälpa, göra skillnad, att det var synd om flyktingarna, och liknande.

Men problemställningen är oerhört stor och betydligt mer problematisk än vad dessa människor verkar fatta. Hur i helsicke kan man tro att ett generöst mottagande av flyktingar skulle göra någon som helst skillnad? Vi är ett litet land i norra Europa, och det är helt enkelt så att ingen riktig flykting kommer hit. Däremot ekonomiska migranter som avsiktligen smugglat sig hit. En liten klick riktiga flyktingar kommer dock, de heter kvotflyktingar och fördelas av UNHCR, resten kommer hit för att få en bättre levnadsstandard inget annat.

Men frågeställningen är hur svenskar kan vara så naiva att de tror att det är riktiga flyktingar och att man dessutom kan göra någon som helst skillnad? Det finns alltså runt 60 miljoner riktiga flyktingar i världen enligt UNHCR. Det är mer än 6 gånger mer än hela Sveriges befolkning. Hur många som är fattiga i välden eller svälter har jag ingen aning om man sannolikt ännu fler.

Mot den bakgrunden måste man fatta att svenskt mottagande av s.k. flyktingar är och förblir inget annat än en ren lögn. Det rör sig om drygt 100.000 per år som har haft råd att betala flyktingsmugglare för att bli smugglade just hit. Visst, folk dör i krig och konflikter inkluderande civila som inte har med dessa saker att göra, men att tro att vi tar emot flyktingar eller gör någon som helst skillnad är rent naivt och enfaldigt. Kanske fattar man inte hur stor världen är eller hur många konstiga saker och åsikter som finns utanför SVT:s nyhetsrapportering. Man kanske gläds åt success stories om återförenade familjer i myssoffan, ger pengar till EU-migranter, eller idrottsliga framgångar för de som invandrat till detta land.

Sanningen är att man inte gör någon som helst skillnad. Inte heller kan vi som land göra någon som helst skillnad, vi kan på sin höjd rädda liv där det så behövs, genom att hjälpa UNHCR och andra organisationer som gör skillnaden i konflikters närområden för riktiga flyktingar. Alltså de som inte hade råd att betala flyktingsmugglare för en resa hela vägen till vårt lilla land uppe i norr. Men regeringen tycker att man ska ta pengar från detta bistånd för att betala för de ekonomiska migranter som lyckats smuggla sig hit.

På Metro hittade jag
denna lilla film, om en lite tvåårig kille som inte hade råd att betala flyktingsmugglarna en resa till Sverige som lär kostar runt 100.000kr. Väl värd att titta på då du betalar iPhones, spelkonsoler och annat för att det är så synd om "ensamkommande flyktingbarn" som kostar runt 2.000 kr/dygn. Runt 35.000 av dessa kom till Sverige 2015...

Inga kommentarer: