torsdag 25 februari 2016

Snart visum till alla andra länder

Jag har lite svårt att fatta problemet med passcirkusen. Det är tydligen så att man kan hämta ut i stort sett obegränsat antal pass som svensk medborgare.

Detta bör givetvis begränsas på något sätt, inte för att det är ett problem i landet utan för att svenskar generellt får problem med identiteten när de ska in i andra länder och det är bara en tidsfråga innan länder börjar utfärda visumtvång för svenskar. Nu lär dessutom prisen på svenska identitetshandlingar stiga eftersom regeringen (alldeles för sent), infört identitetskontroller vid gränserna.

Men vid våra gränser finns en mycket enkel lösning. Det är så att alla svenska pass har ett litet RFID-chip. Denna innehåller passets identitet/nummer och kan avläsas på samma sätt som vanliga passerkort man håller upp mot en läsare. Alltså, om nu en person dyker upp hos polisen och vill ha ett nytt svenskt pass för att en grön älg ätit upp det tidigare, är det bara att vid utfärdandet av det nya passet göra alla tidigare och utfärdade pass på samma person ogiltiga i en databas. Vid gränsen kollar man RFID-identitet på de pass som passerar mot databasen, och skulle då ett pass vara ogiltigt p.g.a. att ett nyare pass utfärdats nekas personen tillträde till landet eftersom giltig identitetshandling saknas.

Vidare, och om snack skulle uppstå, är det ju så att polisen kräver att man får sitt fingeravtryck scannat då man ansöker om pass. Alltså finns det två sätt att kolla personerna vid gränserna och verifiera att passet först är giltigt och vidare att passets innehavare är rätt.

Det sistnämnda är av intresse eftersom man inte kan förutsätta att det är ett ”äldre” och av den gröna älgen uppätet pass som exporterats till en look-a-like, det kan lika väl vara det senaste giltiga. På så sätt kan man alltså få full pejling på alla som försöker passera Sveriges gränser med falska pass.

Vidare kan jag upplysa om att man kan förstöra svenska pass genom att bestråla dem med mikrovågor. Om man stoppar et svenskt pass i mikrokokaren, blir det en mindre explosion och passet blir totalförstört. Alltså: passkontrollanten tar emot passet från en person som fått ett nytt pass men sålt sitt tidigare till en flytingsmugglare. Denne har i sin tur sålt det dyrt till en look-a-like som kommer till svenska passpolisen. Han lämnar fram passet och RFID läses in och kollas mot databasen. Är passet uppäten av en grön älg skickar man ut mikrovågor på det och det exploderar. Därefter kollar man fingeravtrycket på personen som avstäms mot den riktige passinnehavarens. Visar det sig då inte stämma avhyses personen till landet denne precis lämnat. Är personen efterlyst tillkallas/informeras polisen, men passet förstörs ej vid kontrollen.

Nu är det givetvis så, att sannolikt en del av ovanstående redan är i drift, men det är inget som du lille medborgare behöver bekymra dig om.

Men problemet ligger kvar i att vi inte kan informera hela världen om hur man avslöjar svenska förfalskade pass, eller ge hela världen tillgång till fingeravtryck och RFID-taggar. Alltså leder hela problematiken till att ett svenskt pass devalveras i trovärdighet, och man kommer sannolikt kräva visum för inresa till olika länder snart då svenska pass är ren konfettivara och inte borgar för att innehavaren är samma person vars identitet finns i passet.

2 kommentarer:

JohanIII sa...

Behövs inte ens RFID. Varje pass har ett nummer. Som ju inte lär vara samma som ett föregående utfärdat. Så det finns redan!

Ulmerkotten sa...

Jäpp, visst är det så, men då måste tullen knacka in varje nummer på alla pass för personer som passerar.
Men har redan alla pass RFID, så det är bara att hålla dem framför en läsare så får man de unika numren direkt.