torsdag 11 februari 2016

Norden blir ett mini-Schengen

Gränsfriheten inom EU, eller Schengenavtalet innebär ju att man ska kunna röra sig inom EU utan gränskontroller. Men eftersom EU:s yttre gränser nu har rasat och de länder som finns i sydost bara slussar s.k. flyktingar vidare fungerar inte hela systemet. Det är dessutom så att alla s.k. flyktingar som lyckats ta sig in i EU, nogsamt kan selektera ut det land där de vill ansöka om asyl som flykting.

Eftersom nu Sverige har ett av de mest generösa bidragssystemen och skyddsnäten i hela världen har givetvis Sverige blivit ett primärt resemål för denna kategori.

Sverige går alltså på knäna som land inför bördan att försörja s.k. flyktingar mycket på grund av att politikerna alltför länge lidit av Ullenhagitis, och ovanpå detta av olika politiska anledningar inte fattat varken att Sverige är ett litet land befolkningsmässigt men ej heller var de sent samhällsbaserade gränserna går.

Nu kryper man till korset. Parti efter parti inser att man varit naiva idioter, men det kan man ju inte erkänna, ej heller att SD hela tiden haft rätt. Lite försiktigt inför man kontroll av id-handlingar med stora kostnader vid gränserna och i synnerhet Öresund.

Vad man nu döljer är att man planerar ett litet eget Schengen inom Norden vilket man kan läsa om på denna länk i Badische Zeitung. Det är uppenbart att EU har falerat på många sätt. Kanske kan man spekulera i hur ett Europa hade sett ut idag utan EU. Men helt klart är att skillnaderna inom EU, och med den vurm som varit med att införliva nya länder, med att betala andra länders oansvariga statsutgifter helt enkelt bäddat för ett sönderfall.

Visst, ett litet Schengen baserat på de Nordiska länderna låter som ett fungerande koncept. Vi har ganska liknande värderingsgrunder och ekonomiska system. Jag har dock, och som det fungerar idag, inte någon som helst lust att betala ett öre av mina surt förvärvade skattepengar för att Greklands eller Portugals politiker totalhavererat sina politiska system. Inte heller för att finansiera välbetalda EU-politiker i Bryssel som paddlar runt på en räkmacka.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det som förvånar när det gäller Schengen är att många verkar sätta likhetstecken mellan fri rörlighet och noll koll.

För mig betydedr den fria rörligheten att jag som svensk FÅR flytta och jobba i andra EU-länder. Det har för mig aldrig handlat om att jag skall ha en rätt att få röra mig oidentifierad runt i Europa.

Hade det megalomana EU nöjt sig med att utveckla de fyra friheterna så hade det varit en fantastisk uppfinning. Istället finner vuxna män och kvinnor i Bryssel det viktigt att begränsa dammsugares effekt till max 900 W. Sådant lägger man sig i. Vad har man för perspektiv då?

EU har blivit helt sjukt. Liksom Sverige.

Ulmerkotten sa...

Men frågeställningen är lite intressant. Kanske det hade funkat med ett EU uppdelat i olika regioner, Sydeuropa; Tyskland, Österrike; forna östblocket, Skandinavien...