måndag 8 februari 2016

Gökungen

Vi har alltså världens högsta skatter. Man harlite svårt att tro att de går att höja så mycket till. Det var tydligen någon gammal ekonom som hette Laffer som lanserade en kurva som visar att skatteintäkterna minskar om man höjer skatten. Detta p.g.a. ett antal faktorer, som svart marknad och ovilja att arbeta om det inte lönar sig. Vidare blir det givetvis så på en internationell marknad att de mest eftertraktade personerna på arbetsmarknaden kommer att flytta från landet om man beskattar dem för mycket.

Slutsatsen blir alltså att det inte finns så speciellt mycket mer pengar att hämta och regeringen avser att låna pengar för att få ihop ekonomin. Kommunerna planerar höja skatterna och landstingen går generellt med stora minus.

Alltså finns det en viss mängd pengar att spela med för politikerna, inte mer. Det handlar om att fördela de pengar man har eller rättare sagt tar från medborgarna. Försvaret är ett skämt, skolorna är dåliga, det råder stor bostadsbrist, hög arbetslöshet, sjukvården är kass, åldringsvården likaså, pensionerna låga och polisen går på knäna p.g.a. importerad brottslighet, gränskontroller och annat.


Den enda myndighet som har helt obegränsad tillgång till statens pengar är migrationsverket, som bara behöver berätta hur mycket de vill ha så får de dessa pengar utan ifrågasättande.


Så nu har vi en gökunge som matas tappert av sina föräldrar, och knuffar undan allt annat. En dam berättade för mig idag att långvården snarare borde kallas för kortvården, eftersom det är bara de som absolut inte klarar sig som får plats där och det blir bara en väntan på liemannen. Men underbetald och överarbetad personal som försöker göra sitt jobb så gott de kan.


Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson varnar för att migrationskostnaderna tillsammans med de ökande sjukskrivningarna riskerar att gräva stora hål i statens kassa. – Det riskerar att bli en gökunge som tränger ut allt annat ur välfärdsboet, säger han.” Länk DN. Men hr. Kristersson – det är redan en gökunge. Kanske du kan berätta vad invandringen kostar? Nähä, det kunde inte Anders Borg heller. ”Svårt att beräkna”, fick det heta i en riksdagsdebatt. Eller var det ett riksdagsdebacle som vanligt?


Så här kommer mitt tips till socialstyrelsen på en ny varningstext till cigarettpaketen som borde avskräcka de flest från att röka eller dricka alkoholhaltiga drycker. Om inte annat bringar det in en massa tobaksskatt och alkoholskatt från alla de som fattar hur dagens Sverige fungerar.


Inga kommentarer: