söndag 26 juni 2016

Demokrati?

Så här med backspegel kan man ju som svensk fundera lite på vilka fördelar det varit att vi är med i EU. Min slutsats blir att det har kostat betydligt mer än det smakat. Vi är och förblir ett litet land uppe i norra Europa som mig veterligt inte påverkat EU ett dyft.
Jag minns idag en av huvudmotiveringarna till att gå med i EU; Det var att vi skulle vara just med för att kunna påverka.

Vidare har EU expanderat med ett antal länder som uppenbarligen bara gått med för att få del av EU-kakan. I andra fall har EU fått ställa upp med penningpåsen när ländernas ekonomi varit så usel att ekonomisk katastrof varit förestående. Man undrar hur mycket pengar t.ex. Grekland kostat svenska skattebetalare.
I denna artikel kan man läsa att det som nu ruskar om EU är att det handlar om en maktelit som inte vill bli störd. Otvivelaktigt är det så, överbetalda politiker som har ett minimum av demokratiskt fundament att stå på, och under åren hittat på olika larviga småförslag för att på så sätt legalisera sin existens och position. Hur många små larviga bestämmelser har inte EU kommit med under åren och som vi i Sverige måste anpassa oss till? Jag kan räkna upp ett otal.
Under regeringen Reinfeldt, började dessutom EU-kostnaderna skena ordentligt, och bara under perioden 2010-2015 dubblerades nettobetalningen till EU och slutar på ca 165 miljarder. Anledningen till att jag inkluderar 2015 är att det belopp Sverige skulle betala till EU förutsätts ha blivit beslutat 2014. Vi har ”EU-migranter” snart i varje gathörn och förutom detta har ekonomiska migranter i hundratusental sökt sig till detta land, och trots Dublin-överenskommelsen, kunnat transitera sig till Sverige. Vad kostnaden för att härbärgera dessa (samt deras anhöriga), lär vida överstiga vad vi netto betalar till EU.
Så nu har England beslutat sig för att lämna EU. Det som stör EU-parlamentarikerna mest är givetvis att det är ett direkt demokratiskt beslut. Sådana är givetvis opassande, populistiska och medborgarna är dumma outbildade som inte har visioner eller förstår sitt eget bästa. I Skottland snackas om att man tydligen ska sätta upp ett eget val, men då måste man ställa sig frågan varför man deltog i valet i första läget om man inte anser vara en del av UK.
Jag tror det är en vändning, om än liten i världshistorien. Politikerna sitter inte längre säkert på sina mandat från senaste valet och med representativ demokrati som garant. Internet sprider information sekundsnabbt, man kan inte längre lita på de klassiska propagandaapparaterna för att dölja sina tillkortakommanden. Public Service i detta land är ett typexempel.
Gemene man är idag inte alls så kuvad och outbildad som när den representativa demokratin skapades. Information finns överallt och alla kan nu skapa sig en egen uppfattning, och inte bara de politikernas partikanslier tycker att man ska ha och få välja mellan.

Det finns ett litet välmående land i mitten av Europa som inte är med i EU. Man har folkomröstningar som är beslutande och värnar demokratin. Allt från handuppräckningar på torget till landsomfattande folkomröstningar fungerar utmärkt och är beslutande. Lär av detta, och förpassa den överstatliga s.k. unionen som uppenbarligen inte fungerar till historiens skräphög. På denna skräphög ligger redan ett antal ideologier som inte fungerat.

Demokrati fungerar, om medborgarna känner delaktighet i, och kan besluta i frågor som berör dem. Ju längre bort från medborgarna dessa beslut fattas, ju mindre demokrati.
Som jag tidigare påtalat, har Sverige egentligen mycket större anledning att gå ur. Vi betalar mycket mer per capita netto till EU än vad UK gör, och vidare har vi tagit emot mest migranter i hela västvärlden per capita de senaste åren med enorma kostnader som direkt följd (
länk).

Inga kommentarer: