fredag 10 juni 2016

Kör det klassiska argumentet

Polisen har uppenbarligen fällts för att de hade ett register baserat på zigenare (på nysvenska romer). Har existensen av detta register kränkt någon? Visst, det kanske inte är snyggt att ha etnicitet i ett register, men hela svenska befolkningen är registrerade i ett otal databaser, hur många vet ingen. Så det är bara att antingen extrahera ut den information man vill ha för ”träff” ur passande databas. Räcker inte det är det bara att samköra två eller flera databaser och sedan extrahera ut den information man vill ha. Det finns kameror i städerna, sannolikt med ansiktsigenkänning. Dessa är det bara att koppla mot pass och körkortsregistren så vet man var varenda person är. Extra fiffigt är att ge varje person ett unikt registreringsnummer vid födseln – dessa kallas personnummer och är perfekt för att typer av sökningar i alla typer av register och databaser.
Man kan pejla varenda mobiltelefon och
polisen vill ha tillgång till pku-registret i Huddinge där varenda svensk född efter 1975 har sitt DNA registrerat.
I efterdyningarna till ”Elfte September”, och med tilltagande muslimsk terrorism, beslöts att länderna i EU skulle ställa sina länders befolkningsregister till USA:s förfogande. Alltså kan vi idag förutsätta att CIA och NSA har full tillgång till det svenska befolkningsregistret med personnummer och allt.
Givetvis har man rätt att avlyssna all radiotrafik och SMS eftersom lagen skrevs långt innan det fanns mobiltelefoner. Vi vet att myndigheterna har tillgång till all mailtrafik och att alla uppgifter måste sparas i ett halvår (om jag minns rätt), så att man kan söka bakåt i tiden.
Det enda man inte får göra utan skälig misstanke är att öppna brev. Men det är egentligen en struntsak om man beaktar ovanstående.

Så visst, det är kanske inte snyggt att ha ett register för bara zigenare. Det hade kanske varit smartare att bara göra en sökning på personernas efternamn i befolkningsregistret, och sedan extrahera ut de aktuella personerna.
Men visst är det märkligt? Så fort ett förslag kommer som är integritetskränkande för hela svenska folket, är det ingen som protesterar, och det klubbas igenom utan problem i riksdagen. ”Du vet lille medborgare; vi är inte ute efter dig, om du bara har rent mjöl i påsen.”
Så låt oss använda detta argument även när det gäller det s.k. romregistret. ”Det är inte dig lille rom vi är ute efter – om du bara har rent mjöl i påsen.”.

Inga kommentarer: