lördag 18 juni 2016

Lyssnat på SD tidigare?


Man undrar hur många gånger SD krävt att man ska åldertesta de som kommer hit och påstår att de är under 18 år, för att bli klassade som ensamkommande flyktingbarn. Alltid med samma resultat; antingen blir svaret att det är integritetskränkande eller att det är för stor osäkerhet i metoderna. I denna artikel kan man läsa att migrationsverket menar att det finns tveksamheter i 70% av fallen och vi har sett liknande siffror t.ex. från Norge.
Givetvis är det så att alla medicinska metoder har felmarginaler, (länk, läkartidningen) men de är ändå mer rättvisande än visuella bedömningar i kombination med egen uppgiven ålder. För ett tag sedan kunde vi läsa att om personen såg ut att vara under 40 år var det accepterbart att göra ålderbedömningen ”barn” på migrationsverket. Det var tydligen en inofficiell regel på migrationsverket och inget någon skulle våga skriva ner i en officiell instruktion.
Det blir givetvis så att man kanske med handledsröntgen missar med kanske 2-3 år (med 95 % konfidensintervall), eller att man har kanske samma felmarginal med tandröntgen. Men det är alltså inget som hindrar att man kombinerar dessa metoder för att få bättre åldersbestämning.

Hur man än vrider och vänder på problematiken, gäller det att göra vad man kan och göra sitt bästa än att inte göra något alls, och man filtrerar i alla fall bort de värsta lögnarna.

Men nu inställer sig en annan problematik som inte nämns i artikeln; det finns alltså runt 18.000 personer på migrationsverkets bord som man skulle behöva åldersbestämma. För varje dag som går blir dessa personer äldre och det blir alltså svårare att säga hur gamla de var den dag de kom till Sverige. Alla blir vi äldre. Dessutom handlar det om två saker till; var finns resurserna för att röntga 18.000 handleder, kanske tandröntgen eller andra åldersbestämningsmetoder? Vidare kan man räkna med att det fodras ett beslut för detta som ska förankras politiskt. Redan där stöter man på patrull och innan ett sådant förslag kan bli verklighet pratar vi om kanske år. I synnerhet med en regering som sitter i knät på miljömuppar och kommunister. . Jag skulle dock tro att man gör så att man inte retrospektivt undersöker alla man släppt in, utan inriktar sig på de som kommer till landet från det datum man fattar beslutet.
Hade man lyssnat på SD i första läget och för flera år sedan hade problemet inte funnits idag, kan man kallt konstatera. Efterklok? Nix, inte denna gång heller. Det är ett rent faktum att regeringen och alliansen tvingas krypa till korset även denna gång och försöka lansera SD:s tidigare förlag som nya och egna.

Inga kommentarer: