söndag 9 juni 2013

Demokrati och rättvisa


Det finns ett litet välmående land mitt i Europa. Man har ett starkt försvar, höga löner, stark industri och mycket annat som gör att landet är välmående. Framför allt har man folkomröstningar, och dessa är beslutande. Detta gäller framför allt i frågor som kommer upp under valperioderna, d.v.s. där politikerna inte avhandlat dessa före valen och klargjort sina ståndpunkter, och då medborgarna samlat ett visst antal namnunderskrifter för att enligt lagen kunna kräva en folkomröstning. Enligt lagen, betyder då inte de lagar som gäller i hela landet utan enligt de lokala lagarna som gäller för varje ”län”, eller kantoner som det heter. Kan man samla tillräckligt många namnunderskrifter för en riksfråga blir det en folkomröstning i hela landet (länk SvD).

Här i Sverige vet politikerna allt, och använder sig av sitt demokratiska mandat oavsett, och ovetande om vad medborgarna lokalt tycker. Det är på något sätt som en omyndigförklaring av medborgarna, och dessutom styrt av partipiskan, antingen i kommunerna eller, som vi sett exempel på t.ex. i Vellinge, från riksnivå. Man naggar även det demokratiska självstyret i kanten hela tiden, och ska nu kunna tvinga ut s.k. flyktingar till kommunerna baserat på migrationsverkets behov. Man har alltså kommit så långt att viktiga beslut är flyttade från medborgarna, från de politiskt valda till tjänstemän på Migrationsverket. Kanske kommer besluten fattas av rikspolitiker, men det blir Migrationsverket som lägger grundplåten.
Ska det vara så förbaskat svårt att fatta hur demokrati ska fungera i detta land? Uppenbarligen är det så och politikernas fullkomlighet, ger skenet av en ny adel vars beslut, ordbajsande och åsikter inte må ifrågasättas. Man har kommit mycket långt från en demokrati, och det är snarare politikernas diktatur, eller demokratur som det kallas.

Schweiz tar emot ett mycketlitet antal flyktingar, men man röstade nyss för att asyllagarna skärps. Det är folkets beslut, det är ren demokrati (länk SvD). Sedan har vi ju svenska politiker som säger detta: – Tack och lov har vi inte den typ av system som finns i Schweiz. Fundamentet för vår demokrati är mer robust. Partierna och riksdagen fungerar som filter. Folkomröstningar kan vara bra, men här har man använt det felaktigt i ett populistiskt syfte. Det är farligt för demokratin." som Nyamko Sabuni uttryckte saken. Konstigt nog funkar inte länken till uttalandet längre. Kanske var det så korkat att SvD inte vågade ha artikeln kvar i sin databas.

Men när man nu driver igenom helt vansinniga beslut, som att folk som olagligen befinner sig i detta land ska ha bättre tillgång till vård, tandvård och mediciner än de som lagligen befinner sig här och har arbetat ihop skattekakan, är medierna tysta. Du rekommenderas lyssna på Björn Söders Riksdagsanförande på denna länk . Inte ett pip i media. Alla vet vad det handlar om – politisk makt och politiskt majoritet, inget annat. Logik och vad medborgarna tycker blir helt sekundärt och ordet demokrati finns inte längre i detta land. Sorry.

Inga kommentarer: