måndag 24 juni 2013

Sex år till med vansinne?


Det är tydligen så att någon förvaltningsrätt beslutat att det är korrekt och legalt av Public Service (PS) att ta ut TV-licens för alla som har en dator eller annan anordning som gör att man har möjlighet att se SVT. Bakgrunden är uppenbarligen den att man beslutat att basera finansieringen av PS ytterligare sex år med licenser.
När ska detta kvalificerade vansinne sluta? Jag har yxat både PS och TV-licenser tidigare, men jag blir för var dag alltmer upprörd över hur vansinnet kan få fortsätta, och nu med en förvaltningsrätt som legaliserare.

För det första – man ska aldrig tvingas betala för något man inte vill ha. Jag vill inte ha PS. Vill du ha det? Visst, betala då. Är man så duktiga som man hävdar (med navelskådning), borde det finnas massor med folk som vill betala för deras programutbud.
Jag vill inte betala ett öre för nyheter på "lätt svenska" eller på serbokroatiska, samt en massa annat. Ärligt talat, inte ett enda program de tillhandahåller vill jag betala för.

För det andra – Det finns ingen som helst koppling mellan att äga en dator och titta på PS. I mitt fall använder jag datorn till att skriva och vara aktiv på nätet främst men jag tittar aldrig på PS på datorn.

För det tredje – vilka var det som publicerade sitt utbud på nätet? Det var PS, som efter detta kommer och kräver datorinnehavare på licensavgift. Detta är komplett vansinnigt. Som att gatumusikanter kan kräva alla i en stad på pengar, inte för att de varken vill, eller har lyssnat. Bara för att de har hörsel ska de betala ”musikavgift”.

För det fjärde – varför har PS inget betalningssystem? Det fungerar utmärkt för alla betalkanaler, men PS har avsiktligt underlåtit att skaffa ett sådant för att baserat på det mest idiotiska system jag känner till, kunna kräva folk på "licensavgift" för innehavet av någon som helst manick som der minsta möjlighet att komma åt deras s.k. utbud. Man kan kanske i stället kalla det för "påbud".

Slutligen är det faktiskt så att man hävdar att man tillhandahåller objektiv information, fakta och utbildning. Visst är det märkligt – det finns inte ett mediaföretag i världen som bedriver propaganda. Media i Nordkorea, Kina, på Kuba, i USA och Iran tillhandahåller konstigt nog även de bara fakta och information. Det är helt enkelt så att det finns ingen objektiv nyhetsrapportering eller rapporterande av fakta. Det är bara att fatta.
Men det är klart, att om du tror att PS är det enda företag i världen som kan göra detta ska du betala din licensavgift – och glöm inte att göra din egen ”Tackfilm”.


Länkar DN; 1 och 2

Add: Hittade i SvD den komplett vansinniga motiveringen till domen av förvaltningsrätten. Man kan läsa "..tv-mottagare som grundar avgiftsskyldighet, men att definitionen av vad som är en tv-mottagare är avsett att vara teknikneutralt och följa utvecklingen”, skriver domstolen.

Många ser på tv via internet. ”Även en dator måste därför enligt domstolen anses vara en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program. Den är därför avgiftspliktig”, enligt domstolen.".
Vad i h-vete är "teknikneutralt"? Det är klart att man fiskar vilt efter ren idioti; först hette det TV, sedan blev det kanalväljare, och nu är det datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Förvaltningsrätten ombeds vänligen definiera "teknikneutralt", det är ett ord jag aldrig hört och som inte existerar.
Vidare är en dator inte alls avsedd för att ta emot utsändningar. Det är just en dator, avsedd för spel, ordbehandling, uträkningar och mycket annat. Det innebär att den inte är "avsedd för", men den kan det. Men tillbaka till grundfrågan - vilka var det som beslutade att lägga sina sändningar på nätet? Det var PS, och att kräva datorinnehavare på licensavgift är rent barockt.
Lägger man något på nätet utan spärrar är det gratis så enkelt är det. Varför ska inte medborgarna i Andorra krävas på licensavgift? Det kan ju se PS utbud.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det ska bli intressant att följa denna dom. När företagen, kommuner
och landsting blir tvungna att betala mångmiljonbelopp i licensavgift för sina anställdas datorer, smartphones etc... så kommer det att ta hus i helvete.

Ulmerkotten sa...

Tror jag inte. Man kommer att räkna varje företag, kommun eller landsting som en licensbetalare. Knuten är att sätta dit privatpersoner, vare de vill ha PS eller inte.

Anonym sa...

Det är förvånande att staten så envist driver en fråga som så uppenbart är både rättsvidrig som moraliskt förkastlig. Min tolkning är att det inte handlar om pengar eller principer utan om lydnad. I pengar finns väldigt lite ytterligare att ta av svensken genom TV-avgift. Den badwill man skapar står inte på ngt. sätt i proportion till de ynka kronor man kan ta in. Här handlar det om att eliten styr och folket rättar och packar sig därefter, ganska exakt motsatsen till demokrati faktiskt. Det är på så många områden vi kan se detta synsätt, folkomröstningar, trafikpolitiken, regeringsformen, personval och det kanske mest uppenbara, invandringspolitiken. Avståndet mellan styrande och styrda ökar ständigt, frågan är om det någonsin i Sveriges historia varit större. Tidigare eliter har velat ha och utviga sina privilegier baserat på det svenska folkets produktion och välgång, den nuvarande har siktet högre ställt, de ser Sverige endast som ett medel att komma ut i Europa och är därmed likgiltiga för landets framtid. TV-avgiften är bara en ytterligt liten del i förtrycket, den råkar bara göra sammanhanget så tydligt. Med de spänningar som byggs upp i samhället och med en elit som så flagrant bryter samhällskontraktet ligger en framtida folkresning mycket väl i korten.