lördag 22 juni 2013

Semestervikarier på tidningarna


Så här under sommaren publicerar tidningar saker som vanligtvis censureras. När sakerna upptäcks slår censuren till. Det blir sannolikt ett drag i örat för vikarierna som inte fattat att man aldrig må publicera något som kan knytas till ”berikare” för det som man kan läsa i Expressen idag. Man hade sannolikt hoppats på att vikarier som ville vara ambitiösa och ville göra ett bra jobb fattade att det är tabu att publicera något som kunde kopplas till berikningen. Men samtidigt, berättade man vad man visste och detta är ett exempel som Expressen borde censurerat enligt gällande dekret: ”Enligt polisen ska det eventuellt ha handlat om en aktiv gärningsman och två som såg på. Kvinnan uppger nu att det handlar om tre unga i 17–20-årsåldern. Den aktive var ca 160–165 centimeter lång, mörk i hyn men troligtvis inte av afrikanskt ursprung vilket de två andra såg ut att vara enligt kvinnan. Hon uppfattade de två som närmast chockade över vad den tredje gjorde.

Att alla tre inte hade svenskt ursprung passar givetvis inte Expressen, ej heller var det enligt de instruktioner man ska följa. Alltså eftersom ”PK- suddagumman” sannolikt har semester blir det efter semestern ett ordentligt örondrag. Man må aldrig påtala att det är berikare som begår brott.

SvD och DN  verkar har mer slipade eller indoktrinerade journalister, man nämner på dessa länkar (1 och 2), inte en stavelse om att anfallarna var berikare.

Men i både SvD och DN skriver polisen att man vill ha kontakt med vittnen och personer som kan ge information. Förbannat märkligt eller hur. Det naturliga vore väl då att ange vad man vet, eller hur.

Låt oss dra oss till minnes Lilla Saltsjöbadsavtalet från 1987 som bara är en myt. Punkt tre lyder ”… systematiskt nedtona de negativa effekter som utpekande av speciell rastillhörighet vid brottslig verksamhet kan komma att ha för drabbade populationer.”. Men det är ju bara en myt, den drabbade kvinnan råkar bara var just ”drabbad population”.

Inga kommentarer: