fredag 14 juni 2013

Nådaskott för mammuten


 Underbart…någon har i alla fall vaknat. ”TV-avgiften har överlevt sig själv”, skriver man i SvD (länk). Jag trodde SvD var en tidning med nyheter. Varenda logiskt tänkande person fattar att TV-avgift varit död sedan sen första betal-TV och satelliter dök upp. Konceptet uppfanns för att kunna tvinga medborgarna att lyssna till information (läs propaganda) som var bra för dem och det som nu heter Public Service (PS) hade monopol på just propaganda. Ens radiostationer som kunde sända in i landet förjagades och förbjöds, t.ex. Radio Nord. Man hade fattat att medborgarna fattar sina beslut och baserade sina åsikter på den information de fick. Hade man då monopol på propaganda hade man kontroll över medborgarna. Känns konceptet igen från öststaterna? Samtidigt var det en självklarhet att påtala för medborgarna att man tillhandahöll ”fakta”, ”information”, som var objektiv och politiskt obunden. Man tillhandahöll det medborgarna behövde veta och den information som var bra för samhället enligt politikernas definition på samhälle. Regeln är att propaganda är fult – information är fint. I Nordkorea får medborgarna bara information och fakta, än idag.

Missa nu inte att titta på några gamla avsnitt av ”Anslagstavlan” på tuben. Det är riktiga höjdare när det gäller propaganda. Skratta kan man, men det var verklighet då.

Men idag ser världen helt annorlunda ut och information flödar via satelliter och internet. Men då har PS bestämt att man ska betalt för innehav av ”kanalväljare”, och det senaste budet är att de tar pengar för uppkoppling till internet. Man har själv valt att lägga ut sina program på internet gratis, sedan kommer man och kräver alla med en internetuppkoppling på ”licensavgift”. 

Principen att man betalar för det man vill ha gäller alltså inte. Du, lille medborgare ska tvingas betala för att PS valt att lägga sitt utbud på nätet. Dessutom är det som det ovan nämnts inte alls fakta, information eller utbildning eller nyheter, det är till viss del rent selekterade program för att ge dig den bild man vill förmedla. Regeln för att bedriva propaganda är att det heter information, fakta, utbildning och är opartiskt. Ingen vill betela för propaganda, så enkelt är det.

Om jag lägger ut saker på nätet, tillgängliga för alla – kan jag då kräva alla ska betala för det som har tillgång till internet? Nähä, varför inte då, när PS kan det?

Kan ingen ge ett nådaskott till denna gamla mammut? Visst, vill folk betala för PS så får de göra det och få deras utbud. Inför man inte ett betalningssystem för de som vill titta på deras utbud, har man ingen som helst plats på marknaden 2013.

Jag har aldrig betalat ett öre till PS och tänker inte göra det. Jag tittar inte på PS, och varken vill eller tänker betala för deras utbud.

Inga kommentarer: