tisdag 11 juni 2013

Vem är överraskad?


Tänk att detta är en nyhet; NSA snokar på nätet och kan kartlägga vad vi gör och läsa vad vi skriver. Det är väl inget överraskande alls eller ens en nyhet. Tror någon att detta inte skulle vara verklighet i dagens samhälle? Det är klart att man monitorerar vad som händer på nätet och har tillgång till all information. Dum vore man väl annars, och i synnerhet mot bakgrunden av den islamska terrorismen och 11:e september, är det en ren självklarhet. Sedan är det bara att koppla ihop det med övervakningskameror som säkert kan känna igen ansikten, din mobil som det även här i Sverige är helt lagligt att avlyssna, samt att den kan korspejlas från mottagningsmasterna när den är påslagen, så kommer du kanske lite närmare verkligheten. För några år sedan tvingade tydligen även USA EU att tillsända dem europeiska befolkningsregister, men det sopades under mattan. Det skulle förvåna mig mycket om inte NSA ligger online med hela svenska befolkningsregistret.

Men NSA:s specialitet är och har varit kodknäckning. Man är den största arbetsgivaren för matematiker (jag vill minnas i världen), och även om du krypterar meddelanden kommer du aldrig att få veta om NSA kan dekryptera dem eller ej. Man har sannolikt de kraftigaste datorerna i hela världen. Kanske tror du att PGP/RSA inte går att knäcka. Hade så varit fallet eller är så fallet, hade de sannolikt varit förbjudna att använda idag. Det är väl ingen som tror att NSA eller FRA berättar när de knäcker ett krypto? Dessutom ger användandet av krypon en falsk säkerhet, vilket innebär att jag kanske skriver mina intentioner i klartext till någon i tron att konversationen är säker. Precis som Mary Stewart en gång gjorde och resulterade i hennes och alla hennes invigdas avrättningar, en gång för länge sedan.
Så det skulle inte förvåna mig ett dyft om NSA och FRA kan lokalisera dig i detta ögonblick på några meter när.

Sedan kan man ju filosofera lite över den stora frågan; vilka urvalskriterier och selektioner har man? Vad krävs för att ett automatiskt sökprogram ska rapportera ”träff”, och vad händer dig när ett sådant program har fel och buggar? Eller kanske du tror att selektion sker manuellt av några miljoner mail och annat varje sekund?

Visste du förresten att man utrustar alla nya svenska pass med RFID-taggar? Det är därför passkontrollanterna vill ta passen i handen och öppna dem. På så sätt läser man din identitet som avstäms mot en databas.

Så lille medborgare, du kan vara lugn. Har du bara ”rent mjöl i påsen” behöver du inte bekymra dig. Eller så kan du lyssna till Bodströms lugnande ord att det är ”…inte dig vi är ute efter”.
Problemet är att det inte är du som bestämmer varken ”påse”, ”mjöl” eller vad som ska betraktas som rent. Det bestämmer ett program någon programmerat som mycket sannolikt har buggar och har haft en del inkörningsproblem. Så du hamnade i några databaser och har nu en viss riskklassning, givetvis online med NSA – sorry. Men det man inte vet lider man inte av, eller hur?


3 kommentarer:

Robin Shadowes sa...

Sånt här har jag varnat för i många år men folk bara häcklar en och tycker man är foliehatt. Men har man bara enstaka pusselbitar så klarar man inte av att se helheten. Dom kan skratta så mycket dom vill och tala till mig som ett barn som inte förstår bättre. Men det är dom själva som är idioter fast det begriper dom själva inte. Har du bara rent mjöl i påsen lille vän så har du ingenting att frukta.

Vad fåren inte vet är att det reda existerar teknologi som verkar tager ur en science fiction film. Den ansiktsigenkännande teknologin från 12 år gamla Minority Report är redan verklighet. Ännu mer skrämmande teknologier som att sända in röster i skallen till folk finns och tankeläsande teknologi. Att den kommer missbrukas borde vem som helst normal begåvad förstå. Så den som plötssligt hör Gud tala till just dem kanske ändå inte är så galna som det först verkar. För det kan ju vara nån från NSA eller Darpa som sitter på nåt kontor oh pratar i en mikrofon i verkligheten. Dom mer svagsinta i världen kommer naturligtvis ta det på fullt allvar. Vem av dem vågar ignorera order från Gud, Jesus, allah eller Fan själv?

Läste nånstans att två länder blivit utsedda som experimentverksamheter i hjärnkontroll. Det ena var Kanada och det andra kan du säkert gissa själv. Landet där man fortsätter vaccinera sig fastän nån man känner fått narkolepsi. Man röstar på samma partier år ut och in för att auktoritetstron är högst i hela världen. Om någon av oss skulle komma sanningen för nära så kommer dom helt sonika att mörda oss och inga krypteringsprogram i världen kommer kunna rädda oss. Det är inte ens lönt att försöka gömma sig för dom kommer hitta en inom en timme eller så med all sin teknologi.
Sedan sänder dom en drönare att fixa jobbet. Eller en av dom miniatyrrobotar som ser ut som myggor och är lika små.

Ulmerkotten sa...

Men det ju här i sverige så att man tar DNA på alla barn när de föds,det s.k. PKU registret. Man ger dem personnummer, vad nu det är bra för, förutom att kunna kontrollera medborgarna. Sedan tar man passbilder och samtidigt måste man lämna fingeravtryck.

Snacka om övervakningssamhälle.

Thove sa...

Det obehagliga är verkligen att det är som nazi-Tyskland. Bara man tar ett steg i taget så reagerer ingen och man vänjer sig gradvis vid att det blir värre och värre... "spännande" att se vart framtiden leder, förhoppningsvis (om än otroligt) så kommer färskare kött till makten som har en friskare inblick i verkligheten. Tycker du att det är bra att allmänheten får reda på regeringens göromål? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3283/tycker-du-att-det-ar-bra-att-manniskor-som-snowden