måndag 17 juni 2013

Vem är förvånad - inte en enda artilleripjäs i landet


Jag har påtalat det tidigare, och det är bara att fatta att Sverige inte har något försvar. Visst, vi kanske inte behöver något just nu, men det tar årtionden att rusta upp "försvaret" från den nivå det är idag till något värt namnet. Siffran är inte min utan uppgavs för något år sedan av en lärare på Krigshögskolan som vet vad han pratar om.


Man frågar sig hur det blev så här? Det allvarliga är att en hotbild kan eskalera ganska fort, och vi ser sedan några år på hur Ryssland bygget upp. Det behöver givetvis inte behöva betyda något hot mot Sverige, men den senaste flygövning ryssarna gjorde visade med all tydlighet hur illa det står till.

Jag tror detta problem uppsått av klentrogna politiker och svenskarnas övertro på dessa. Politikerna ville ta försvarets pengar och stoppa dem i andra håll I statskassan. För att legalisera detta har man kört med uttryck som insatsförsvar, flexibilitet, anpassning till hotbild och annat svammel. Allt för att ge skenet av att man skapar ett bättre försvar emedan det enkla faktum att det bara har varit svammel för att legalisera nedskärningar och mer pengar till statsbudgeten.


Men hur behandlar man svenska soldater och officerade då? Tja, en som vill bli soldat går in med en sämre lön än en städare, tvingas flytta runt i landet som en spelbricka och kan tvingas till utlandstjänst I ett krigsområde. Det måste ju vara tilltalande för en ung person med flickvän, eventuellt en nystartad familj och barn. Ursäkta, men man ska vara bra korkad för att söka sig till “försvaret”.

Tidigare har vi hört om den akuta bristen på helikoptrar, och nu framgår i denna artikel iSvD 
 att det inte finns en enda artilleripjäs i landet. Vem är förvånad - inte jag. Jag har sett denna utveckling sedan 70-talet då jag gjorde lumpen och tvingades göra denna med gammalt skräp, konstruerat under 40-talet. Men då fanns i alla fall en vis numerär om än med antik utrustning – det gör det inte längre.

Jag vidhåller den akuta medicinen; det finns ca 300.000 jägare I landet. Skicka ut bra prickskyttegevär med kikarsikten till dem. De kan röra sig i naturen, vet hur man hanterar vapen och har godkända vapenskåp. Om varje gevär kostar 5.000kr slutar notan på 1.5 miljarder vilket är en struntsumma I statsbudgeten. Kanske en hundradel av var invandringen kostar. 

Som det ser ut idag är det bara att förbereda sig på det värsta möjliga scenariot, och gerillakrig har alla ockupationsmakter svårt att komma till tals med.


Add: Jag råkade se denna underbara text i rutan "Fakta" till höger om artikeln: "I slutet av kalla kriget (1989) hade Sverige 1000 artilleripjäser. De är nu avvecklade, med anledning av att det svenska försvaret valt att gå mot en smalare och vassare försvarsmakt som är flexibel och insatsberedd, enligt Anders Callert."

Visst är det "vasst", "flexibelt" och "insatsberett" att inte ha en enda pjäs? Vad sägs om att sätta ett gäng ungdomar från Hjulsta på att bygga trebuschet? Bättre än inget... 

Inga kommentarer: