söndag 19 oktober 2014

En hela vodka, spasiba...

Jaha, man jagar en ubåt i Stockholms skärgård. Vi har sett ryska provokationer med flygplan den senaste tiden, och vi vet att den ryska björnen går på kraftfoder. Det svenska försvaret är ett rent skämt och kanske kan man kraftsamla till en insats men inte mer. Från att vara ett försvar har man nedrustat under svammel om avsaknad av hotbilder, moderniseringar, insatsförsvar och annat till vad det är idag varav jag är övertygad om att en mycket stor del består av stolsvärmande officerare som jobbar mest med att skära i sin budget. Man betalar en svensk soldat ungefär lika mycket som en städare, och politikerna undrar varför det är så svårt att rekrytera soldater. Givetvis är ett krav att man kan tvingas till utlandstjänst till usel betalning och med kanske en nybildad familj hemma. Sedan var det utrustningen; jag har ingen större pejling på hur det fungerar idag men jag förutsätter att det är som vanligt d.v.s. gammalt slitet skit och inga nya, moderna saker. Detta baserar jag på att all ny utrustning kostar och det finns det inga pengar att köpa ny utrustning och vapen.
 
Vår spetsteknologi i form av JAS har vi väldigt få av och man använder sig av ren kannibalism med hangardrottningar för att kunna få upp plan i luften. Hur många helikoptrar finns det? Senast jag läste om helikoptrar, var man i desperation tvingad att hyra sådana från Serbien. Sannolikt gammalt skräp som inte ens Serbien ville ha.
Men Försvaret kostar ungefär lika mycket som Migrationsverket, runt 40 miljarder per år, och enligt SvD kostar ett bra försvar ca 100 miljarder per år.
Men nu inställer sig frågan hur lång tid det tar att rusta upp försvaret till något värt namnet, och vad det skulle kosta? Att ha ett bra försvar är en sak, men långt därifrån är vi idag. Problemet är alltså minst tredelat:

För det första finns ingen politisk vilja att rusta upp försvaret. Det enda man har hört är att man vill upprusta för några hundra miljoner. Detta är valfläsk och peanuts. Att upprusta kostar massor, inte några ynka hundratals miljoner. Vi pratar om hundrafalt mer.
Det andra är tidsaspekten. Man kan inte bygga upp ett modernt försvar på en kort tid. Det var en gång i tiden man kunde utrusta en bonde med ett gevär och en uniform så hade man en soldat. Idag är krigföring högteknologisk och vi pratar om tiotals år för att få ett försvar värt namnet. Ska vi kasta ut alla som idag har gamla regementen och sedan försöka utbilda, skaffa bra vapen och hitta officerare med erfarenhet? Vem tar tag i detta, vad får det kosta och hur ska det gå till? Klart är att det kommer ta mycket lång tid. En tid vi idag uppenbarligen inte har, med ryssarna som gammal arvsfiende.
Det tredje är pengarna. Det finns inte pengar att skapa ett försvar utan att andra sektorer blir direkt lidande. Vi har ett av världens högsta skattetryck (det näst högsta efter Danmark vill jag minnas), det finns helt enkelt inget utrymme för att höja skatterna för att bekosta ett försvar värt namnet, i synnerhet inte om man ska betala skäliga löner till soldater, köpa modern utrustning och annat.
Alltså; det kommer att svamlas om allmän värnplikt, medlemskap i NATO, eller allians med Finland. Man kommer spendera några hundra miljoner extra på försvaret, och sedan försvara sig med att militären inte löst sina uppgifter, trots att man fått mer pengar.
Som avrundning vill jag berätta en historia från ca 1975 i Herräng. Jag gillade att fiska och var ute ganska sent en kväll på sommaren vid den gamla hamnen där malmbåtar lagt till sedan 1500-talet i en liten öppen båt. Jag kastade efter gädda men egentligen var det för mörkt. Sjön var spegelblank. Men helt plötsligt kom det stora vågor av något stort som rört sig i vattnet. Jag såg inget och funderade på vad som kunde ha orsakat detta. Det var faktiskt andra gången det hände, men det var inget att rapportera eller ens berätta om. Man bör då veta att KA hade stora batterier (Råstensudde och Roten på Singö) för att hindra alla att fartyg kom in i området. Idag finns inget av KA kvar, och idag håller jag det för sannolikt att det var sovjetiska militäroperationer. Svenska skärgården är ett perfekt övningsområde för marina undervattensoperationer och specialstyrkor.
Så en rysk ubåt har klantat till det på något sätt, är skadad och med lite tur kanske svenska förvaret finna bevis för detta. Sannolikt slutar det med att allt rinner ut i sanden, men vi kommer inte få veta ett dyft av vare sig fakta eller annat. Allt annat skulle ju rent politiskt vara farligt, och finns det inte kanske hundra miljarder att satsa på ett försvar värt namnet, finns det inte.
Det verkar som den enda möjligheten att få fast ryssarnas specialförband är när någon beställer en hela vodka på Hotell Saltsjöbaden, och försöker betala med Löfvéns kreditkort.

Inga kommentarer: