måndag 13 oktober 2014

Levnadsbidrag!

Magdalena Andersson som är nyutnämnd finansminister, proklamerade att ”ladan är tom”, och flaggar på detta sätt för skattehöjningar, samt att varenda reform ska vara fullt ut finansierad för att kunna genomföras (länk).
Varför är man inte överraskad? Har vi i detta land någonsin bytt regering utan at den tillträdande plötsligt upptäckt att det inte fanns så mycket i kassakistan som man trodde? Så nu skapar man sig manöverutrymme, legaliserar skattehöjningar på 20 miljarder samtidigt som man med hänvisning till det ekonomiska läget kan dra tillbaka löften man gjorde i valrörelsen. Eftersom man nu är kompisar med MP och V är det ju olika miljöskatter, i kombination med högre skatt på löner över en viss nivå. Man kan även räkna med att det kommer amorteringskrav på bostadslån för att dämpa bostadspriserna, som skjutit i höjden de senaste åren.
Vi har redan världens högsta skattetryck, eller näst högsta efter Danmark beroende på hur man räknar, och nu ska det bli ännu högre. Mer än hälften av BNP genereras inom offentlig sektor, samtidigt som vårt försvar är obefintligt, sjukvården usel, och skolorna kass.
Om man nu börjar med en vanlig lön, betalar ju företaget en massa lönebikostnader och annat på lönen till staten. Jag vill minnas att det ligger på 40-50%. Sedan har vi ju en källskatt på lönen som dras direkt och enligt tabell. När vi sedan köper något är det skatt på alla produkter i form av mervärdesskatt. Det mest sjuka är att om man t.ex. köper bensin till bilen, är det en uppsjö med skatter på den, men sedan är det mervärdesskatt på skatterna. Man kan ju fundera på vilket mervärde skatter ger till bensinköparen. Tidigare hette mervärdesskatt omsättningsskatt, bara för att staten skulle ha en del av allt som omsattes. Nu heter det mervärdesskatt för att något inköpt ger ett mervärde. En förbaskad lek med ord helt enkelt. Man anser att en skatt på en produkt ger ett mervärde för köparen. Och av någon oförklarlig anledning är det mervärdesskatt på skatten. Det kanske är ”tufft att betala skatt”, och denna tuffhet är det mervärdesskatt på.
Vansinnigheterna för att kunna beskatta vartenda öre känner ingen gräns, i synnerhet om det gäller alkohol, tobak eller bilismen.
På det hela är det väl ungefär 70-90% i skatt baserat på det ett företag måste betala för att få ett jobb utfört, och vad man köper för pengarna ”efter skatt”.
Så den mer logiska delen av mig slås av tanken att det är ologiskt att med ett lapptäcke av skatter på skatter beskatta medborgarna till denna nivå. Det logiska med nuvarande skattetryck vore ju att staten konfiskerar hela lönen för alla, och sedan får medborgarna ansöka om ”levnadsbidrag”. Varje år ska man alltså skicka in vilka huskostnader man har, hur många munnar som ska mättas i kombination med lite snyfthistorier, så beviljar sedan staten ett levnadsbidrag så att allt blir rättvist och lika för alla. Kommunism galore!
Vad säger du Magdalena Andersson?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hasse och Tage föreslog en gång en radikal förenkling av skattesystemet, vilket kunde formuleras i endast tre punkter:

1. Hur mycket har du tjänat?

2. Hur mycket har du kvar?

3. Skicka in det!

Ulmerkotten sa...

Eller en nutida version:

1. Jaha, du har jobbat.
2. Hur mycket behöver du för att klara dig?
3. Ok, här kommer levnadsbidraget enligt fastslagen tariff.