lördag 7 januari 2017

Försvarspolitisk ankdamm


 För två dagar sedan skrev jag om att det inte finns några pengar till att rusta upp försvaret, och som en ren konsekvens måste givetvis Hultqvist hitta på olika bortförklaringar och dyka i debatten.


Problemen är alltså baserade på att man under årtionden rustat ner med olika svamliga anledningar. Nu börjar den ryska björnen visa musklerna och säkerhetspolitiska läget skärps.


Men så uppstår även problemet att väljarna anser att SD har den mest trovärdiga och bästa försvarspolitiken. Desperationen stiger alltså och Alliansens partier står på kö för att bjuda över varandra i försvarssatsningar. Visst ter det sig larvigt, och man har vare gång de senaste åren avfärdat alla motioner som SD kommit med, sannolikt bara p.g.a. ren beröringsskräck. Men nu utgör alltså både SD och Ryssland konkreta hot och lösningen är givetvis att bjuda över varandra för att verka ansvarstagande. I
denna artikel kan vi läsa att Björklund blandar sig i budgivningen för att verka ansvarstagande. Nu väntar vi bara på KD och Centern åxå.


Men problemet Hultqvist har är att det inte finns ett öre och även om han fattar problematiken finns bara inga pengar. Alltså svamlar han (
länk), och kommer kanske tillsätta en utredning för att köpa sig tid. Egentligen har inte Alliansen pengar heller, men det låtsas de inte om. Att vilja satsa är en sak, att kunna göra det en helt annan.

Men en rolig notis är att vänsterpartiet menar att man målar upp hotet som alltför akut (
länk), vilket alltså innebär att man överskattar risken med militära insatser från främmande makt. Det är uppenbarligen så att man inte fattar att man inte bygger upp ett försvar värt namnet över en kafferast. Man kan inte längre plocka in värnpliktiga, ge dem ett gevär och vips – har man en soldat. Dagens krigföring är högteknologisk och inte som skyttegravskriget i Första världskriget. Det handlar alltså om en rad faktorer som tar lång tid att utveckla och införskaffa för att man ska få ett försvar värt namnet. Men vänstermupparna kanske har någon kristallkula och vet hur hotbilden mot Sverige kommer att se ut om kanske 5-10 år.
Min gissning är alltså att Hultqvist får några hundra miljoner, och detta lanseras som en stor satsning på försvaret i en presskonferens med Löfvén och Hultqvist. Kanske tillsätter man även en utredning för att köpa sig tid, en politisk klassiker för att tysta en fråga. Tid som inte finns. Pengar som inte finns.
Man har tydligen en konferens vare år som heter "folk & försvar". Ett mer passande namn vore "folk - försvar", där det inte är ett bindestreck, utan ett minustecken, ett folk utan försvar alltså.

Inga kommentarer: