onsdag 25 januari 2017

Om att "ta ansvar".


Det här är ett exempel på politikers naivitet (länk). Ett kommunalråd i Södertälje, Boel Godner (s), tycker att kommuner som inte ”ställer upp”, när det gäller s.k. flyktingmottagande. För det första ska vi ha klart för oss att det är mycket få flyktingar som kommer till Sverige, minst 95% är ekonomiska lycksökare som enbart kommer hit för en bättre levnadsstandard och för att utnyttja det sociala skyddsnät som finns i detta land.
För det andra måste man fatta att i kombination med ovanstående, de som kommer hit ljuger om ålder och anledningen till att de ska anses vara ”flyktingar”. Det finns rimligtvis inte en möjlighet att klassificeras som flykting om man smugglats genom hela Europa, för att sedan dyka upp här och ansöka om asyl.
Nu finns det massor med kommuner som antingen varit direkt naiva eller partipiskats till att ta emot de ekonomiska lycksökarna som smugglat kommit hit.
Men visst finns det flyktingar! Riktiga flyktingar. Närmare bestämt runt 65 miljoner i världen.
Är det någon som tror att det lilla landet Sverige kan göra någon som helst skillnad?
Så nu har vi ett kommunalråd i Södertälje som kör med sedvanliga floskler om solidaritet, ställa upp, frivillighet och annat.
Kanske kommunalrådet ska ta och titta i sin egen kommun. Affärer man inte kan handla i om man kan svenska, bilbränder, gängkriminalitet, tiggare i snart vartenda gathörn, som sover under bron eller utanför Kringlan. Visst, kan man kalla det berikande!
Vi har Malmö, en annan berikad kommun som ”ställt upp” och varit solidariska – med den vansinniga invandringspolitiken. Exemplen är nu otaliga, och antalet ”utanförskapsområden” snart likaså. Kanske skulle man till saken lägga alla berikande sexualbrott, våldtäkter och numera med prefixet” grupp”?
Men samtidigt står det i grundlagens första paragraf att kommunerna har självstyre. Som jag ser det, är det alltså ett direkt brott att tvinga kommuner att ta emot dessa ekonomiska lycksökare, i den mån de inte vill eller kan. Vi har alltså kommunal demokrati för att det är just beslut avseende den egna kommunen ska fattas. Om kommunfullmäktige beslutar att en kommun inte ska ta emot flyktingar är det helt i enlighet med demokrati och enligt grundlagens första paragraf.
Men vad kommer då detta kommunalråd med? Att kommuner som inte varit så naiva och dumdristiga som i synnerhet Södertälje, ska straffas för att kommunpolitikerna tar sitt ansvar och bestämmer vad de är valda till att bestämma av resp. kommuns medborgare. Om KF i kommuner beslutar att inte ta emot flyktingar är det att ta ansvar, inte att smita ifrån ansvar.

Inga kommentarer: