tisdag 31 januari 2017

Jalla - Lernia åt alla


Jag trodde först det var ett uselt skämt. Nu lanserar man tydligen en ny rikssvenska, och man kan inte annat än att förfasas (länk1, länk 2).
En del kanske tycker ”Faen va´ bra va´, jalla-jalla, såm man säja här Rinkabo, inte funka jag knolla din mossa va´, on svennehora va´, ävla svenne. Seja dé fonka, hajja?”
Vi här i Sverige har ett språk, det har utvecklats hela tiden. Det har varit massor med olika influenser under århundradena och språket har utvecklats, både beroende på behov men samtidigt med låneord från t.ex. tyska, franska och engelska.

Men vad vi inte behöver är ett statligt företag som ska lära oss hur vi ska prata, eller vad som är rikssvenska. Man försöker alltså avsiktligen förvränga svenska språket, eller simplifiera det för att man släppt in 100-tusentals lycksökare de senaste åren. Dialekter har givetvis funnits, vilket inte är konstigt alls, men det betyder inte att det svenska språket eller uttal behöver ändras.

Kommer man till detta land ska man lära sig svenska, det är inte konstigt alls. Visst, man bryter på olika språk men vad som är rikssvenska, är vad som är norm i detta land. Vi ändrar inte normen för att Lernia drabbats av nysvenska och politisk korrekthet. ”Hen” på Lernia må skriva ut det nysvenska man erbjuder som exempel och köra upp det i lämplig kavitet i kroppens nedre regioner.

I Sverige pratar vi svenska, rikssvenska är normen, inget annat. Jag skiter blankt i om det finns ca.400.000 arabiskpratande personer i detta land och att man försöker korsa olika dialekter i landet med utländska brytningar. Det är inte och kommer inte bli rikssvenska. Att deras utländska brytningar kanske gör att de inte kan få jobb är inte mitt problem, och ingen anledning till att förändra mitt språk, rikssvenska.
Det är inte svenska skattebetalares sak att lära de som kommer till detta land svenska, ej heller betala för nyheter på allsköns språk eller ”lätt svenska”. För att inte nämna det rena vansinnet ”hemspråksundervisning”.

Inga kommentarer: