onsdag 1 februari 2017

Strutsjournalistik


En klassiker i svenska media – man glömmer bort SD (länk). Taktiken är alltså att man ska spela på det gamla konceptet om blockpolitik. Vidare är det ett direkt fel i artikeln, eftersom KD hamnar under fyra procent kan får de inga mandat och faller ur. Man anger vidare 4 procent för miljömupparna, vilket lika väl kan vara under som över riksdagsspärren.

Men det är bara att inse, den gamla tvåblockspolitiken har ingen framtid. Hur man än vänder på saken kommer inget av de block man nämner få egen majoritet i riksdagen. Att mot denna bakgrund filosofera om vilket block som blir störst, leder direkt till frågeställningen hur man ska skapa majoritet i riksdagen med en minoritetsregering, vilket i sin tur leder till ett ännu mer hypotetiskt flummande. Om t.ex. Alliansen skulle bli störst, och KD mot förmodan får över 4%, måste man givetvis fundera på vilka man på vänstersidan ska söka stöd för sin politik hos. Miljöpartiet är en klassiker, men inte ens med siffror på drygt 4% skulle det leda till en majoritet. Skulle de få under 4% är de helt ute ur matchen.
Folkpartiet och centern är ju klassiska kappvändarpartier som gärna prostituerar sig för att få vandra i maktens korridorer oavsett vilken säng man hamnar i. Miljömupparna likaså.
Så man kan spekulera i olika konstellationer, men hur man än vänder sig fungerar inget baserat på blockpolitiken, och dessutom är det 1.5 år kvar till nästa val. Så att svamla om vilket block som är störst för tillfället är bara larv och en hypotes om att blockpolitiken skulle bestå.
Men det intressanta är alltså att man helt bortser från och nämner inte SD, vilket är helt PK och förbaskat naivt. Som det ser ut idag finns ingen som helst möjlighet för något block att uppnå majoritet utan att samarbeta med SD.

Så hur kan en tidning låta bli att ens nämna SD? Är det god journalistik? Svaret är givetvis nej. Det är ren strutsjournalistik där man försöker vara PK, och låtsas som runt 20% av svenska väljare inte finns, och hålla en död blockpolitik under armarna.

Inga kommentarer: