tisdag 7 februari 2017

Rävsaxen


 Nu börjar det bli riktigt larvigt. Peter Springare är alltså misstänkt för hets mot folkgrupp (länk 1, länk 2). Vilken folkgrupp då om man får fråga? Invandrare? Det är ingen folkgrupp som är homogen, har samma religion, etnicitet eller kommer från ett visst land. Dessutom är det faktiskt så att det är ett brett spann hur man definierar invandrare – det kan vara allt från riktiga kvotflyktingar till personer med en förälder med invandrarbakgrund och är född och uppvuxen i landet sedan många år.

Eller kanske hetsar han mot just de namn som nämns? Jag betvivlar starkt att någon kan tolka hans inlägg på detta sätt. Inte heller kan ju rimligtvis se det som hets mot personer från de länder som nämns. Det kan ju knappast vara så att någon drar slutsatsen att alla från land XX är våldtäktsmän, eller med förnamnet NN är kriminella, (med undantag kanske, om man jobbar på DO?).
Media har dessutom för vana att dölja personers ursprung genom att kalla dem t.ex. "18-åringen" eller "24-åringen". Är inte det hets mot alla som är 18 eller 24 år? Det torde vara betydlig färre än antalet invandrare i detta land.

Ovanpå detta har vi det enkla faktum att det finns kanske 1 miljon personer med invandrarbakgrund i detta land, och att generalisera så många personer och kalla dem för en folkgrupp är direkt felaktigt. Jag kan svårligen tänka mig att en norrman, dansk eller amerikan som flyttat till Sverige känner sig förolämpad eller hetsad emot, av Springares inlägg.

Men ovanpå detta har ju både Ygeman och Sarnecki tillstått att det finns en mycket kraftig överrepresentation, och båda hänvisar till ”socioekonomiska faktorer” eller bakomliggande orsaker. Men det minskar inte överrepresentationen som uppenbarligen finns. Det finns dock ingen som helst statistik att tillgå trots att Sarnecki nämner 24-25 utredningar, och Ygeman inte finner någon som helst anledning att varken ge BRÅ ett sådant uppdrag eller presentera statistik som sannolikt finns, men hemlighålls.

Någon påtalade att detta kan antingen bli en fråga som fäller regeringen eller sänker socialdemokraterna i nästa val. Det kan mycket väl bli så. Det går inte att dölja ett uppenbart och skapat samhällsproblem av stora mått hur länge som helst, och ovanpå detta försöka lagföra de som belyser problemet. Man kan även notera att på FB är det ett antal poliser som skriver under på Springares problembeskrivning.

Det kommer att bli en mycket intressant fortsättning på detta. Väljer man att åtala Springare har vi ett regelrätt folkuppror där sjuklöverns politiker, Eliasson, Löfvén och Ygeman bara kan förlora oavsett domstolsutslag. Som man bäddar får man ligga.
Löfvén, Ygeman och Eliasson gnussar säkert sina grå på Sveavägen i Stockholm om hur de ska komma ur denna rävsax.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om det nu är socioekonomiska faktorer som dominerar när det gäller invandrares brottslighet, vad är då tanken med att plocka in YTTERLIGARE ca 30-35 000 av samma sort årligen framöver?

Ulmerkotten sa...

Det ska du inte fråga mig...enligt Ygeman kan man u rensa från de socioekonomiska faktorerna och då försvinner skillnaderna nästan helt. Men även om så är fallet, vilket betvivlas; problemen för medborgarna lär ju inte för den skull försvinna.