lördag 12 maj 2012

Avlatsbreven

Man har genom politiska beslut, grundade på tvivelaktiga vetenskapliga grunder kommit fram till att utsläppen av växthusgaser ska minskas. Man har sedan kallat detta för utsläppsrätter, vilka fördelas mellan olika länder, och Sverige har sin beskärda del. Den vetenskapliga grunden man står på är minst sagt tvivelaktig, men så är det. Först var det global uppvärmning med fruktansvärda konsekvenser, sedan blev det bara klimatförändringar. Det fiffiga med detta var givetvis att allt som var ”onormalt” kunde hänföras till utsläpp av växthusgaser. Så förra vintern här i Sverige var mycket kall, och då var det ”klimatförändringar” och inte global växthuseffekt som man körde med tidigare.

Men det fiffiga med hela denna politik är att man kan efter eget tycke och tillförhandlade utsläppsrätter av växthusgaser kohandla med de sistnämnda på samma sätt som avlatsbrev. Använder man inte alla utsläpp, kan man sälja dem till andra länder som inte lyckats lika bra i förhandlingarna och få hem en mängd pengar. Så alltså eldar vi plastsopor i massor importerade från Tyskland, och beskyller samtidigt bilisterna för att de släpper ut för mycket koldioxid, givetvis med högre bensinskatter som följd. Våra politiker var tydligen bra förhandlare och man har sedan både lyckats tvinga ner användningen av fossila bränslen, samt beskattat trafiken så att utsläppen minskat (mer pengar i statens plånbok). Nu, och eftersom man varit så duktig, vill man sälja avlatsbreven. Miljönissarna som fortfarande både tror på tvivelaktiga vetenskapliga data och lever i en annan realitet, går i denna artikel  till storms mot den verklighet och marknad de själva startat .Men man kallar det ”moraliskt och politiskt fördelaktig position inför det stundande miljötoppmötet i Rio.”.


Hur naiv, lurad och dum får man bli? Tja, lagen har ju ingen begränsning, uppenbarligen inte heller svenska väljare heller, som tror på tidigare benämning; ”global uppvärmning” och ”växthuseffekt” men som nu ändrats till ”klimatförändringar”. Du vet, allt som du tycker är lite ovanligt… kallt, varmt, regn, snö eller så är orsakat av ”klimatförändringar”. Boven är utsläppen av växthusgaser, och Sverige står för någon promille eller ännu mindre.


Men ditt fel är det, ha ångest, så betala nu högre bensin och oljepriser. Har vi svenskar samtidigt en högre tilldelning av avlatsbrev än vi gjort av med finns det andra att skylla på och vi kan sälja avlatsbreven, till de som bättre behöver dem. Larvigt, ovetenskapligt, och jag vet inte vad….Vart tog nu all logik vägen? Jag hittar i alla fall ingen.   


Inga kommentarer: