söndag 20 maj 2012

Folkomröstningar!


Det är mig idag helt uppenbart att svensk demokrati upphört att fungera. Om man härleder ordet demokrati från grekiskan så betyder det; folkstyre, från de två orden ’demos’ och ’kratos’.
Ok, jag fattar att man inte kan ha folkomröstningar om allt, av rent praktiska skäl, och vidare finns det frågor som folk inte (inkluderande mig) har en susning om. I dessa frågor lämnar man först över till experter, utreder och fattar sedan beslut. Det är klokt. Men i den mån man kan ha folkomröstningar bör man ha det, när det gäller frågor som en normalfuntad person kan besluta om, både på riksplan och kommunalt. Men det har man inte, varken på risplan eller på kommunalt plan. Dagens teknik borde fungera utmärkt för detta men t.ex. nätomröstningar, men inte. Farligt för politikerna helt enkelt. Medborgarnas åsikter  struntar man i till förmån för partiet. Sann kommunistisk anda faktiskt. 

Vi har alltså en indirekt demokrati där rikspolitikerna beslutar deras väljare vill, eller egentligen har vi lämnat vårt mandat till dem att ansvara för och fatta beslut om under mandatperioden. Nu är bara problemet att det finns partier, som bestämmer vilka frågor som ska diskuteras eller ej, detta gäller både på riks- och kommunalplan. Maktfullkomligheten är total, och vad de enskilda väljarna tycker är helt sekundärt.  Mest skrämmande är när politikerna på riksplanet bestämmer vad de kommunala (folkvalda politikerna) ska besluta. Kommunalpolitikerna har sin partitillhörighet, och det ger rikspolitikerna rätt att tala om för kommunalpolitikerna hur de ska besluta.

Javisst, jag tänker på Vellinge – Schlingman och Billström tvingade Vellinge att ta emot ”ensamkommande flyktingbarn”, med partipiskan och hot om lagändringar. Detta var som jag ser det, ett direkt angrepp på och brott mot det kommunala självstyret.  Jag skrev till KU om just detta ärende, men eftersom KU består av sjuklöverns representanter hände inget.

Men problemställningen kvarstår, och exemplifieras bäst genom vad dåvarande  integrationsminister Nyamko Sabuni yttrade gällande att Schweiz skulle folkomrösta om minareter; ” – Tack och lov har vi inte den typ av system som finns i Schweiz. Fundamentet för vår demokrati är mer robust.
Partierna och riksdagen fungerar som filter.
Folkomröstningar kan vara bra, men här har man använt det felaktigt i ett populistiskt syfte. Det är farligt för demokratin."


Hon menar alltså att folkomröstningar är farliga för demokratin. Folkomröstningar ska alltså användas enbart när man vet att utfallet blir detsamma som politikerna vill. Allt annat är ”farligt för demokratin”.

Ovanpå allt detta har vi att medierna styrs av politikerna. Det är ett rent faktum, men förnekas givetvis. Men det är en helt annan debatt jag får avhandla någon gång senare.
Alltså har vi i Sverige inte demokrati. Folket är dumma, vet inte sitt eget bästa, och folkomröstningar är farliga och kan användas populistiskt. Folkomröstningar är alltså inte demokrati, emedan fundamentet för svensk demokrati är mer robust, och baserat på inte väljarnas åsikter, utan partiernas, och utan vetskap om vad medborgarna egentligen tycker. Ingen kan ju rimligtvis veta framgent vilka frågor som under en fyraårsperiod ska komma upp i riksdag eller på kommunalt plan, när de går till valurnan, eller hur?

Så min slutsats är att Sverige inte är en demokrati – det är en demokratur. Medborgarna tror de lever i en demokrati, men det är en liten elit som styr landet, genom totalkontrollerade media och genom den indirekta demokratin som uppenbarligen inte fungerar.

2 kommentarer:

Varjager sa...

Mycket bra skrivet.

Ulmerkotten sa...

Tack!

Det här ett komplicerat och krångligt problem som vi måste finna vägar från.

Som det fungerar idag är det inte accepterbart om vi ska kalla oss en demokrati. Jag tror hela problematiken och tänkandet hör hemma i gamla DDR.