Jag tycker det är en
självklarhet att man inte orsakar onödigt lidande för djur. Nix, jag är ingen
djurrättsaktivist, men det finns väl ingen som helst anledning att plåga djur
mer än vad som behövs och vad nöden kräver.
I vissa fall kan man ju diskutera
meningen med vissa saker och det etiskt riktiga i t.ex. när det gäller djurförsök.
Men den sista biten har jag varit lite i kontakt med och tycker att det jag
sett både är försvarbart och att man inte avsiktligt plågat djur. Nu var det ju
inte igår, och det var så att de försöksdjur jag kom i kontakt med behandlades
utan att onödigt plågas. Vi snackar om tester med läkemedel och biverkningar,
och tyvärr måste man prova på djur innan man kan injicera saker i människor.
Men det intressanta är
att man idag avsiktligt orsakar onödigt lidande för djur. För någon timme sedan
var jag nere på den lokala matbutiken Hemköp, och tänkte köpa kycklingfilé. Varenda
förpackning jag hittade stod det ”HALAL-slaktad” på. Ok, när det gäller
kycklingar är det väl inget större problem, men det är principen. Varför ska
man skära halsen av djur och låta dem förblöda, det är definitivt att onödigt
plåga djur. Plågeriet är då direkt proportionellt till hur stort och
intelligent djuret är.
För att komma runt hela
problematiken med djurplågeri, hävdar man då att man söver djuren innan man
skär halsen av dem för att de ska förblöda. Men jag frågar mig av två
anledningar om det kan finnas någon sanning bakom detta.
Den första anledningen
är att slakterier är företag som inte vill ha krångliga och kostsamma
procedurer, utan bara kunna leverera sina produkter till så lågt pris och med så
hög vinst som möjligt.
För det andra har vi ett rent medicinskt problem; om man
introducerar någon form av sömnmedel eller gas i djuret innan man slaktar det
kommer detta medel finnas kvar i köttet. Alltså, om man söver ett djur med
någon form av sövande preparat hamnar det i produkten om det inte brutits ner
till kyl- eller frysdisken.
Jag betvivlar alltså
att halalslakt sker så djuren inte behöver lida, och att det sker under
sövning. Man kan söka på google/youtube och finner då hur många fall som helst
av rent djurplågeri.
Nu är det ju så att
Axfood, som fyllt Hemköps frysdiskar med mat skriver på sina förpackningar att
produkten är halal-slaktad. Men vem hittar vi då som chef för miljö och socialt ansvar,
på just Axfood om inte Åsa Domeij? Klockrent, eller hur? En miljöpartist, som
legaliserar djurplågeri för att hon (som alla vi andra), behöver mat på bordet,
och krassa ekonomiska hänsyn till landets muslimer styr verksamheten. Givetvis
baserad på en gammal skrift från 600-talet innehållandes en hel rad med
uppmaningar till direkta lagbrott. Djurplågeri är ett av dessa i form av krav på att man skär halsen av djur.
Men på Axfoods
hemsida svamlas det om ekologiska produkter, bra miljöval och ”hållbart”. Visst
är det bra att ha en miljöpartist som frontfigur? Eller vad sägs om denna länk
på ”Miljöaktuellet”?
Men mig lurar ni
inte, och ser jag en förpackning som det står ”halal” på, tar jag i stället en där
djuren inte tvingats lida i slakten, eftersom en 1400-år gammal idiotskrift
tydligen står över svensk lag för företaget som erbjuder produkten.
Jag vill se ett
generellt förbud för halal-slaktad mat. Det är djurplågeri och direkt emot
svensk lag – djuren får lida mer än vad som behövs, så enkelt är det. Den vanliga slaktmetoden fungerar så vitt jag vet bra, man skjuter in en spik i huvudet på djuret och det dör omedelbart av hjärnblödning. Det finns ingen som helst anledning att plåga djur genom att skära halspulsådern och sedan låta det förblöda, det är rent djurplågeri.
1 kommentar:
Halal sker inte under bedövning. Hummadenanerna säger själva att det är oerhört viktigt att djuret är vid medvetande när det möter allah.
Skicka en kommentar